Nyitva áll az ajtó?

Janukovics: Ukrajna még mindig csatlakozni akar az EU-hoz

Ukrajna még mindig szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, ha annak ajtaja továbbra is nyitva áll előtte - mondta Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön Vilniusban.

2010.10.14 17:49MTI

Janukovics Dalia Grybauskaite litván államfővel közös sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy továbbra is elkötelezett a korrupció elleni küzdelmet segítő reformok mellett, és visszautasította azt a vádat, amely szerint tekintélyelvű rendszert akarna kiépíteni Ukrajnában.

Az ukrán elnök szerint a korrupció okolható a fejlődés lelassulásáért és a gazdaság siralmas helyzetéért. Grybauskaite kijelentette, hogy Litvánia kész támogatni Ukrajnát, ha az teljesíti feladatait, és nyitott, az emberi jogokat, valamint a sajtószabadságot tisztelő országgá válik.

Litvánia - amely egykor a Szovjetunió része volt - 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Janukovics februári győzelme után látványos elégtételt vett a Nyugat-barát vezetőkön, akik a 2004-es narancsszínű forradalom során pellengérre állították.


Az államfő elődje, Viktor Juscsenko - Moszkva minden tiltakozása ellenére - nagy barátja volt az EU- és a NATO-integráció gondolatának.

Az inkább oroszbarát Janukovics országa keleti és déli területein örvend népszerűségnek, míg a nacionalista nyugati térségben nem kedvelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.