Nem lehet mindekié az Auróra?

Az orosz kommunisták nem engedik fel az oligarchákat egy bolsevik hajóra

A szentpétervári kommunisták kedden azt követelték: tiltsák meg az oligarcháknak és más ellenforradalmároknak, hogy az 1917-es orosz forradalom jelképének tekintett Auróra cirkáló fedélzetére léphessenek.

2010.10.12 18:18MTI

"A hajón dolgozók kötelesek megesküdni rá, hogy utolsó csepp vérükig védelmezni fogják a cirkálót az oligarcháktól és az ellenforradalmároktól" - mondta Szergej Malinkovics, a kommunista párt helyi ágának vezetője. Honlapjukon közzétett üzenetükben a kommunisták azt is követelték, hogy kapjanak lehetőséget "a lenini ideológiát nem osztó idegenvezetők eltávolítására".

Az Aurórán 93 év után megszüntetik a katonai legénységet: a hatóságok szerint egy múzeumban nincs szükség matrózokra, így december 1-jéig elbocsátják őket. Mindössze három takarító és hat őr marad a fedélzeten.

A cirkálóról a Téli Palotára leadott sortűz jelezte az 1917-es októberi forradalom kezdetét.

A második világháború után felújított hadihajó a Néva partján található, és kiemelkedő történelmi szerepe miatt jelenleg múzeumként szolgál. A szovjet rezsim bukásáig propagandacélokat szolgáló Aurórát több ezer turista látogatja.


A hajó azonban nemcsak látványosságként, hanem magánestek - és esetenként pornófilmek - helyszínéül is szolgál.

A kommunisták persze tiltakoznak a cirkáló "megszentségtelenítése" ellen: 2009-ben például elítélték, hogy egy orosz milliárdos, Mihail Prohorov ünnepséget tartott az Aurórán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.