A saját otthonában őrzik az asszonyt

Hatalmas a nyomás a Nobel-békedíjas kínai ellenzéki feleségén

Egy amerikai székhelyű emberi jogi szervezet szerint az asszonyt saját otthonában őrzik. Férjét államellenes felforgatás miatt 11 év börtönre ítélték.

2010.10.11 13:13MTI/MR1-Kossuth

Egy amerikai székhelyű emberi jogi szervezet, a Freedom Now szerint az idei Nobel-békedíjjal kitüntetett, bebörtönzött kínai ellenzéki feleségét saját otthonában őrzik. A nőt korábban beengedték férjéhez a börtönbe, hogy elmondhassa neki: ő kapta az elismerést.

Az emberi jogi szervezet szerint Liu Hsziao-po a díjat a Tienanmen téren meggyilkolt tüntetőknek ajánlotta fel. Liu felesége a Twitteren is beszámolt a látogatásról.

Üzenetében megerősítette, hogy – mint fogalmaz – házi őrizetben tartják azóta, hogy Norvégiában bejelentették, férje kapja az idei Nobel-békedíjat. A BBC kínai irodája szerint Liu felesége nem tud telefonhívásokat kezdeményezni és fogadni. Háza előtt fegyveres őrök állnak.

Liu Hsziát péntek este óta nem lehetett elérni. Akkor azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy rendőrök vannak nála, akik azt mondták, hogy elviszik Lianoning tartományba, ugyanarra az északkeleti területre, ahol a férjét is fogva tartják, hogy elmondhassa neki, őt tüntették ki.


A 2010. évi Nobel-békedíjat Liu Hsziao-pónak ítélték oda pénteken „kitartó és erőszakmentes erőfeszítéseiért, amelyeket a kínai emberi jogok érdekében fejt ki” – áll a norvég Nobel-bizottság közleményében.

Az 54 éves férfit – aki az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakja volt, és ezért ült is börtönben – államellenes felforgatás címén 11 év börtönre ítélték, miután egyike volt a Charta 2008 szerzőinek, akik kiáltványukban demokráciát követeltek Kínában.

Peking szerint teljes mértékben ellentétes Liu Hsziao-po kitüntetése a Nobel-békedíj elveivel, és a díj odaítélése ártani fog a kínai-norvég kapcsolatoknak.

A Freedom Now szerint a Nobel-békedíjas feleségén hatalmas a nyomás, a szervezet reményének adott hangot, hogy a világ vezetői elítélik a kínai kormány lépéseit, és ráveszik, hogy azonnal és feltételek nélkül engedje szabadon Liu Hsziát.

A kínai sajtó szerint a Nyugat nem tudja elviselni Kína felemelkedését

A Nyugat nem tudja elviselni Kína felemelkedésének gondolatát – írták a hétfői kínai lapok azzal kapcsolatban, hogy Liu Hsziao-po ismert kínai ellenzéki nyerte el az idei Nobel-békedíjat. Az állami ellenőrzésű médiumokban megjelent vélemények szerint a díj odaítélése azt mutatja, hogy a Nyugat tart Kína egyre növekvő gazdagságától és hatalmától.

„A másképpen gondolkodó Liu Hsziao-po kitüntetésével egyszerűen az előítéletüket fejezték ki, a döntés mögött a kínai felemelkedéstől, a kínai modelltől való rettegés húzódik” – írta az angol nyelvű Global Times.

A lap úgy véli, ha teljesítenék Liu követeléseit a többpártrendszerre vonatkozóan, „Kína az egykori Szovjetunió vagy Jugoszlávia sorsára jutna, és rövid időn belül összeomlana”. A pekingi kormány legfőbb angol nyelvű szócsövének tekinthető China Daily kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Liu kitüntetése „a Kína megfékezését célzó titkos terv része” volt, és azzal beavatkoztak a kínai belügyekbe.

„Egyesek talán arra számítanak, hogy egy ilyen díj belső változásokat indíthat el Kínában. Valójában azonban kevés hatása lehet azon kívül, hogy rávilágít a Nyugat és Kína között húzódó mély ideológiai szakadékra” – olvasható az újságban.

Jogvédők arról számoltak be, hogy a Nobel-békedíj nyertesének pénteki bejelentése óta több másként gondolkodót őrizetbe vettek Kínában. A Charta 2008 több aláíróját például házi őrizetbe helyezték vagy más módon zaklatták a hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.