Nem akarja kiélezni viszonyát a nyugattal

A koszovói szerbek orosz állampolgárságot akarnak

Az ENSZ közgyűlésének múlt heti ülésén kiderült: a szerb kormány nem akarja kiélezni viszonyát a nyugattal Koszovó miatt - írja az orosz lap.

2010.09.13 18:49globusz.net

Ugyan Belgrád megoldási javaslatát nem vonták vissza, de abból kiemeltek minden olyan követelést, mely korábban a szerb álláspont határozottságát fémjelezte. Így már egyáltalán nincs benne az a követelés, hogy Koszovó függetlenségi deklarációját vizsgálják felül.

A terület északi részét benépesítő mintegy százezer szerb ugyanakkor továbbra is elutasítja, hogy egy független, albán Koszovóhoz tartozzon, így Belgrád álláspontjának felpuhulását árulásként élik meg. Személy szerint Boris Tadić elnököt vádolják azzal, hogy Szerbia uniós csatlakozásának fejében úgymond odadobják őket az albánoknak.

Milan Ivanović, az úgynevezett koszovói és metohijai szerb Nemzeti Tanács elnöke bejelentette: kérni fogják Moszkvát, hogy az itt lakó százezer szerbnek adjon állampolgárságot.

Ezt azért teszik – jelentette ki Ivanović –, mert tudják: a Kreml soha nem hagyja cserben állampolgárait, miként történt az 2008 augusztusában is, amikor az orosz csapatok megleckéztették Grúziát, végérvényesen elszakítva attól Dél-Oszétiát és Abháziát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.