Nőnap alkalmából

Világszerte felhívásokat tettek közzé a női egyenjogúság érdekében

Világszerte számos tüntetést tartottak és felhívásokat tettek közzé a női egyenjogúság érdekében a szombati nemzetközi nőnap alkalmából.

2008.03.08 18:22MTI

Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szégyenletesnek nevezte, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának aláírása után 60 évvel világszerte még mindig nagyon sok nő nem tudja érvényesíteni alapvető emberi jogait. Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke az ellen emelte fel a szavát, hogy kizárólag férfiak neve merült fel az Európai Unió jövendőbeli kulcsfontosságú posztjainak betöltésére.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter pedig amiatt fejezte ki sajnálatát, hogy Ausztria 2357 településén mindössze 78 női polgármester van hivatalban. Gordon Brown brit miniszterelnök a nőnap alkalmából Aung Szan Szú Kji, évek óta házi őrizetben tartott mianmari ellenzéki vezető szabadon engedését követelte. Párizsban pedig szimbolikus jellegű megmozdulást szerveztek a kolumbiai marxista gerillák fogságában lévő Ingrid Betancourt volt elnökjelölt, illetve a világon túszként fogva tartott valamennyi női fogoly szabadon engedéséért.

A terhességmegszakítás több nőnapi megmozdulás központi témája volt az európai nagyvárosokban. Varsóban és Madridban több ezren vonultak az utcákra a nők jogainak védelmét és az abortuszhoz való jogot követelve. Rómában a női jogok mellett fellépő feminista szervezeteken kívül az abortusz ellenzői is tüntetést tartottak. Hamid Karzai afgán elnök nőnapi felhívásában szorgalmazta, hogy a családok iskoláztassák a lánygyermekeiket, és ne kényszerítsék őket idős férfiakkal házasságot kötni. A Fülöp-szigeteken és Tajvanon a kormány támogatási programokat jelentett be a nők üzleti vállalkozásának elősegítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.