A kivizsgálás után hazaengedték

Kórházban volt Margaret Thatcher

Kórházban töltötte a szombatra virradó éjszakát Margaret Thatcher volt brit kormányfő, akit kivizsgálás után, szombat délután hazaengedtek.

2008.03.08 15:43MTI

A 82 éves Thatchert, aki rekord ideig, 1979-től 11 évig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke a Konzervatív Párt élén, előző este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, mert a Lordok Háza - a brit parlament felső kamarája - által rendezett díszvacsora után rosszullét tört rá. A vizsgálatok azonban nem mutattak ki heveny problémát, és a veterán politikus szombaton, láthatóan jókedvűen, a felsorakozott újságíróknak integetve távozott a kórházból a londoni Belgravia negyedben lévő otthonába.

Thatcher, akit 1990-ben, az ellene indult belső pártszervezkedés nyomán mondott le, régóta betegeskedik; állapota különösen sokat romlott azután, hogy férje, Sir Denis Thatcher 2003-ban, 88 éves korában elhunyt. A volt kormányfőt néhány éve kisebb szélütések érték. Azóta emlékezetkieséssel küszködik, és mozgása is alaposan lelassult. Orvosai ezért eltiltották addig rendszeres és rendkívül népszerű előadókörútjai folytatásától, bár ezt a tilalmat időnként megszegi.

A lemondása után bárónői rangra emelt Lady Thatcher a politikai szerepléstől sem vonult vissza teljesen. Nemrég, komoly feltűnést keltve, látogatást tett Gordon Brown jelenlegi munkáspárti kormányfőnél a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, és rendszeresen megjelenik közéleti eseményeken is. Margaret Thatcher háromszor nyert egymás után választást a Konzervatív Pártnak. A radikális gazdaságszerkezet-átalakítási program során mutatott kérlelhetetlensége, de főleg az Európai Közösségekhez fűződő viszony ügyében kirobbant belső viták azonban kikezdték támogatottságát saját politikai hátországában is, és végül lemondatták.

Hasonló sorsra jutott tavaly a jelenleg kormányzó Munkáspárt előző vezére és miniszterelnöke, Tony Blair is. Blair - a brit baloldal történetében először - szintén három választást nyert egymás után, az iraki háború rendkívüli népszerűtlensége, és a rendszeres frakcióbeli lázadások miatt azonban tavaly júniusban, harmadik mandátumának kevesebb mint a felénél lemondani kényszerült, bár a legutóbbi választáson még hitet tett teljes mandátumának kitöltése mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.