Waris Dirie a női körülmetélés ellen harcol

Eltűnt egy szupermodellből lett nőjogi aktivista Brüsszelben

Szerda óta nem látták Waris Dirie szomáliai származású egykori modellt, a női körülmetélés elleni harc egyik szószólóját.

Waris Dirie harca a női körülmetélés ellen képgaléria

2008.03.07 23:29MTI

A hírt pénteken jelentette be Dirie ügynöke, Walter Lutschinger. Rendőrök látták, amint taxiba száll szerdán hajnalban egy csetepatét követően egy brüsszeli szállodánál. A múlt héten a francia rendőrség Párizsnál a Szajnából fogta ki egy másik afrikai származású volt modell, Katoucha Niane holttestét, aki szintén a nők megcsonkítása ellen küzdött. 

A rendőrség nem talált külsérelmi nyomokat Niane holttestén, azt feltételezték, hogy talán véletlenül zuhant le egy hídról a folyóba. A 43 éves Waris Dirie a Chanel arcaként tett szert nemzetközi hírnévre. 1996-ban kezdte meg harcát a női körülmetélés ellen, miután megjelent világsikerű önéletrajza Desert Flower (Sivatagi virág) címmel. 

Az ENSZ jószolgálati követeként számos fórumon hívta fel a világ figyelmét a barbár szokásra. Brüsszelbe egy uniós nőjogi konferenciára érkezett, ahol többek között csütörtökön kellett volna felszólalnia egy ülésen, amelyen Condoleezza Rica amerikai külügyminiszter is részt vett, ám a rendezvényen nem jelent meg. Korábban szerdán hazatérőben egy szórakozóhelyről a kora hajnali órákban összetűzésbe került egy taxisofőrrel, aki nem a megfelelő Sofitel szállodába vitte.
 
Kihívták a rendőröket, akik kénytelenek voltak vele körbeutazni a belga fővárost, mivel elfelejtette a szállodája nevét. Egy hotelnél a számítógépben keresték a nevét, amikor Dirie azt mondta, kiugrik cigarettát venni, azonban beszállt egy taxiba, s azóta nem látták. Ügynöke szerint sem az iratait, sem túl sok készpénzt nem vitt magával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.