1900 embert még mindig nem találnak

Szerb tömegsírt találtak Koszovóban

Legalább 26 koszovói szerb földi maradványait rejtő tömegsír föltárását kezdték meg kedden Koszovóban - jelentette a Beta szerb hírügynökség.

2010.08.31 17:24MTI

Reggel kezdték meg a munkát a volt szerbiai tartomány középső részén, Pristinától nyugatra, a már nem működő Belacevac szénbánya területén. A bányában kitermelt szénnel egy közeli generátorállomást tápláltak, amely árammal látta el Koszovó nagy részét. A bányát 1998 júniusában, a koszovói harcok idején néhány napra elfoglalta az azóta feloszlott albán gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK).

Feltételezések szerint az albán fegyveresek kivégeztek legalább kilenc szerb bányászt és még vagy másfél tucat szerbet, és a holttesteket a bányában földelték el. A kihantolt emberi maradványokat a koszovói hatóságok és az Európai Unió koszovói missziójának (EULEX) szakértői vizsgálják. Közben a háborús bűntettek ügyében eljáró belgrádi ügyészség közölte: az UCK volt parancsnoka, Fatmir Ljimaj elleni nyomozás során tudomást szerzett arról, hogy koszovói szerbek holttestét rejtő tömegsírok lehetnek Koszovó középső részén, Klecka faluban és még két másik koszovói helyszínen. A belgrádi hatóságok tavaly április óta nyomoznak Ljimaj és az UCK másik 28 tagja ellen háborús bűncselekmények gyanújával. Az ügyészség értesülése szerint az UCK krematóriumot működtetett Kleckában, ahol szerbek és az UCK-val szembenálló albánok holttesteit égették el.

Ezenkívül 1998 és 2000 között - a koszovói szerb-albán harcok idején és után - megölt szerbeket hantolhattak el a Livockói tónál is - Pristinától délkeletre, Gnjilane térségben -, valamint Kosare településen, a koszovói-albán határ közelében.

Nagyjából 13 ezren haltak meg az 1998-99-es koszovói harcokban. Még ma, több mint tíz évvel a fegyveres konfliktus után is csaknem 1900 embert tartanak nyilván eltűntként, köztük több mint 500 szerbet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.