Atomos szurkapiszka a két ország tengeri határán

Megtorlással fenyegetőzik Észak-Korea

Megtorlással fenyegetőzött a kommunista vezetésű Észak-Korea kedden a déli szomszédja által erre a hétre, a két ország vitatott tengeri határa közelébe tervezett hadgyakorlat miatt.

2010.08.03 08:05MTI

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint az észak-koreai hadsereg "hatalmas csapással" szétzúzza majd a dél-koreai gyakorlatot. Phenjan egyúttal felszólította a kereskedelmi hajókat, hogy kerüljék el a tengeri határ körüli vizeket.

A dél-koreai hadgyakorlat a tervek szerint csütörtökön kezdődik, s jövő hétfőig tart majd. Szöul tengeri hadgyakorlata válasz arra, hogy állítása szerint márciusban egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó elsüllyesztette a Cshonan nevű korvettjét 46 tengerész halálát okozva. Phenjan tagadja, hogy köze lett volna az incidenshez annak ellenére is, hogy egy nemzetközi szakértői bizottság bizonyítottnak találta felelősségét.

Az észak-koreai fél többször is kérte, hogy szakértőit a helyszínre küldhesse, Szöul azonban megtagadta ezt a kérést.

A vitatott tengeri határtérségben 1999-ben, 2002-ben és tavaly halálos áldozatokkal járó összecsapások zajlottak le a két Korea haditengerészeti egységei között.

A határvonalat az ENSZ jelölte ki az 1950 és 1953 közötti koreai háború befejezése után, de Phenjan nem ismeri el a világszervezet által kijelölt tengeri határt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.