Üres, nacionalista jelszavak

Sme: csalódást okoztak a szlovákiai magyarok a Fidesznek

"Nagyon kellemetlen csalódás" a Fidesz számára a szlovákiai magyar kisebbség szavazásának eredménye - vélekedett kedden a Sme című szlovák liberális napilap.

2010.06.15 10:43MTI

A Fidesz "nagyon közeli, szinte szervilis" szövetségese (Magyar Koalíció Pártja) nem került be a parlamentbe, s a magyarokat a törvényhozásban olyan párt (Híd) fogja képviselni, "amelyről a Fidesz arrogánsan tudomást sem vett" - mutat rá az újság.

Megjegyzi: érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogyan keresi majd az egymáshoz vezető utat a Fidesz és a Híd. Úgy véli, azért nem lesz az olyan nehéz, mert Bugár Béla, amikor még az MKP élén állt, Orbán szövetségese volt, s majdnem olyan hévvel támogatta a Fidesz politikáját mint Csáky. Tekintettel a Híd szlovák szavazóira és képviselőire, Bugárnak most sokkal óvatosabbnak kell majd lennie a Fidesszel szemben.

"A szlovákiai választások eredménye azonban mélyebb sikertelenséget jelent a Fidesz számára, nem csupán azt, hogy szövetségesi politikája csődöt mondott és ezt be kell majd ismernie" - mutat rá Peter Morvay, a szerző.

"Ez részben annak a politikának a csődje is, amely abból indul ki, hogy a határon túliak megelégednek a jelképes gesztusokkal, a nacionalista jelszavakkal és a kiválasztottaknak juttatott pénzekkel. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar kisebbségeket nem lehet Budapestről irányítani, s hogy az éppen hatalmon lévő magyar kormánnyal fenntartott jó kapcsolatoknak a kisebbségi magyarok szavazására korlátozott a hatása. Sőt ellentétes hatást is kiválthat, attól függően, hogyan viselkedik az adott kormány"
- vélekedik Morvay.

"Megmutatkozott, hogy a kisebbségi magyarok mentalitását nemcsak az MKP központjában, de Pesten sem ismerik, amikor azt hiszik, hogy számukra a kettős állampolgárság és a zászlólengetés fontosabb, mint a nyugodt élet és sikerlehetőség ott, ahol élnek. Ez jól mutatja, hogy a valós élettől mennyire távol áll a Kárpát-medencében élő magyar nemzet politikai és mentális egységéről alkotott elképzelés"
- zárja írását a Sme.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.