"Jó reggelt, kedves homoszexuális"

Vége az elvtársazásnak a kínai buszokon

Vége az autóbuszokon a kommunizmusnak Kínában: elvtárs és elvtársnő helyett uramnak és hölgyemnek kell szólítaniuk az utasokat a vezetőknek.

2010.05.31 18:53MTI

Mármint a buszvezetőknek és a kalauzoknak. A változatást a pekingi tömegközlekedési vállalat szorgalmazza.

Maradnak azonban elvtársak is a megszólítást tekintve. Azokat az időseket, akik még mindig úgynevezett Mao-egyenruhában járnak - Mao Ce-tung néhai kínai vezető honosította meg az uniformizált viseletet, innen a neve -, a sofőrök és jegyárusok továbbra is szólíthatják "idős elvtársnak", de csak végső megoldásként, ha az "idős úr" valamiért nem megfelelő.

Az ifjaknak a "diák" megszólítás dukál vagy az "utas". Az ő esetükben volt talán a legnagyobb szükség az újításra, mivel szlengjükben az elvtárs homoszexuálist, "meleget" jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.