A magyar állampolgárság miatt kellett mennie

Szlovákia hazarendelte nagykövetét

Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat - jelentette szerdán a CTK cseh hírügynökség a szlovák miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

2010.05.13 07:15MTI

Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére telefonon megerősítette, hogy hazarendelték konzultációra Peter Weiss budapesti nagykövetet.

Az intézkedés oka, hogy a leendő magyar kormány nem kíván konzultálni a szlovák állampolgárokat is érintő kettős állampolgárságra vonatkozó törvényről. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a nagykövet hazarendelése konzultációra szokásos diplomáciai eljárás, de egyben azt is jelzi, hogy probléma van a kétoldalú kapcsolatokban.

Peter Stano elmondta, hogy Robert Fico kormányfő csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tart, amelyen ismerteti a szlovák kormány álláspontját a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvénnyel kapcsolatban.

Az állampolgársági törvény módosításáról szerdán tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal. Martonyi szerint az új törvény megszünteti a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetését a határokon túli, távolabb élő magyarokkal szemben.

Peter Stano a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: Martonyi János szerdán Pozsonyban Lajcákkal találkozva elzárkózott a törvény kapcsán Szlovákiával folytatandó konzultációk elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.