200 ezer gallon - naponta

Olajkatasztrófa - Úton van az olajfogó kupola a szivárgás helyszínére

Úton van a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa helyszínére az a csaknem száztonnás, betonból és acélból készült olajfogó kupola, amellyel remélhetőleg sikerül megállítani a nyersolaj tengerbe ömlését.

2010.05.06 09:34MTI

A hatalmas építményt szállító uszály helyi idő szerint szerdán indult útnak a Louisiana állam partjától 80 kilométerre levő olajkúthoz. A mélyépítésnél használt, alul nyitott süllyesztőszekrény - úgynevezett keszon -, amelyből a belefolyó olajat felpumpálnák a tenger felszínére egy tankerbe, már csütörtökre a helyére kerülne, és az olaj felszívása a jövő hét elején megkezdődhetne - közölte korábban John Curry, a balesetért felelős BP olajipari vállalat szóvivője.

Naponta 200 ezer gallon (755 ezer liter) olaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe azóta, hogy a múlt hónapban robbanás történt egy part menti olajfúró toronynál, 11 ember meghalt a szerencsétlenségben.

Szakértők szerint máris hatalmas károk keletkeztek a tengeri élővilágban. A baktériumok, planktonok és más apró élőlények ugyan elfogyasztják az olajat, de ezeket felfalják majd a kisebb halak, rákok. Ez utóbbiakat pedig majd a nagyobb halak és a tengeri emlősök fogyasztják el.

A tudósok szerint a szénhidrogén-alapú anyagok, amelyek a tengerben felgyülemlenek, vagy elpusztítják a tengeri élőlényeket, vagy beleivódnak az azt elfogyasztó állatok húsába, és így az ehetetlenné válik más élőlények számára.

További veszélyt jelent az olajfolt a tengeri korallokra, de az is katasztrofális hatással járhat, ha a szennyeződés az áramlatok révén kikerül az Atlanti-óceánra - vélekedtek más szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.