Arsenálos az uralkodó, és szeret csavarogni

Nagykorú lett a világ legfiatalabb királya

A világ legfiatalabb királyának nagykorúságát ünnepelték a hét végén Ugandában. IV. Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi három és fél évesen lépett trónra 1995-ben apját követve a több mint 180 éves nyugat-ugandai Toro királyság tizenkettedik uralkodójaként. A Guinness Rekordok Könyvében ekkor hódította el a világ legfiatalabb királya címet Szváziföld királyától, a 18 évesen megkoronázott Mswatitól.

2010.04.21 09:23MTI

Oyo király múlt pénteken töltötte be 18. életévét, így az ugandai törvények szerint elérte a nagykorúságot, és ezentúl nem függ régenseitől. A tinédzser király mintegy kétmilliós népen uralkodik, és mostantól maga határoz az alattvalói által elé terjesztett ügyekben.

"Toro népe régóta imádkozott azért, hogy királya elérje azt a kort, amikor magára veheti uralkodói kötelezettségeinek ellátását, és nem kell többé régenseire támaszkodnia. Toróban ez rengeteget jelent. A király három és fél évesen lépett trónra, ami még sohasem fordult elő a királyság történetében. A szemünk előtt nőtt fel... Nekünk ez történelmi esemény" - mondta James Murungi protokoll-miniszter a kínai hírügynökségnek.

Oyo királyról az a hír járja, hogy semmiben sem különbözik a többi kamasztól. Barátai úgy kezelik, mint egy hozzájuk hasonló átlag fiatalembert. Szeret csavarogni a cimboráival, mozifilmeket nézni. Egyik kedvenc szórakozása a futball. Mint bármelyik ugandai tizenéves, sokat vitatkozik a fociról, főleg ha kedvenc csapatáról, az angol Premier League-ben játszó Arsenalról van szó.

"Ha az Arsenalnak meccse van, meredten bámulom a képernyőt" - ismerte el nemrégiben a New Vision című napilapnak. A nagykorúság az évek óta tartó ellenőrzés lazulását jelenti számára. "Elég régóta élek szigorú felügyelet alatt. Remélem, ez most enyhülni fog, és végre szabad ember leszek" - jelentette ki.

Belépés a felnőttkorba Helyiek és külföldiek, mindenféle rendű és rangú emberek sokasága zsúfolódott össze a királyi palota udvarán a Fort Portal városra néző dombon, hogy tanúja legyen a felnőtté avatási ceremóniának. Afrikában és a világ más tájairól több mint száz törzsi és hagyományos vezető érkezett az ünnepségsorozatra.

A dombtetőről tisztán látszottak a több kilométerre levő Rwenzorinak, Afrika egyik legnagyobb hegységének hófödte csúcsai. Az uralkodót számos ősi rítus vezette át a felnőttkorba, ezek egyike volt az empango hakaswa, a királyi dob megszólaltatása.

"Az empango több mint 100 éves hagyomány. A királyság kezdete óta úgy hisszük, ahhoz, hogy létezéséről a nép tudomással bírjon, az uralkodónak meg kell vernie a szent dobot, hogy figyelmeztesse az embereket: a király él és egészséges
" - magyarázta Murungi miniszter.

A királynak ezután frissen fejt tejet kellett innia. A tehenet a palota területén azon a helyen fejték meg, ahonnan a legenda szerint a chwezi dinasztia feje egykoron eltűnt. A dinasztia uralkodása annak az állattenyésztő birodalomnak a mitikus történetét fogja át, amely a XIV. és a XV. században állt fenn a mai afrikai Nagy Tavak vidékén.

A rituálék késő éjszaka is folytatódtak, igaz, azokon a köznép már nem vehetett részt. Az ifjú király előzőleg az alattvalóinak rendezett ünnepségen intett jelképesen búcsút gyermekkorának. Két nappal később, vasárnap pedig a nagykorúvá érett uralkodót felruházták azokkal a jogkörökkel, amelyek birtokában dönthet alattvalói ügyeiben, például engedélyezheti házasságkötésüket.

Király hatalom nélkül

Oyo király az ország többi hagyományos vezetőjéhez hasonlóan tényleges politikai hatalom nélküli, ceremoniális uralkodó marad a felnőtté avatási szertartás után is. Yoweri Museveni ugandai elnök 1993-ban élesztette újjá a kulturális örökséghez tartozó intézményeket és tisztségeket, de kikötötte, hogy viselőik csak névleges szerepet tölthetnek be.

A tradicionális vezetők nem árthatják magukat a politikába, mert alattvalóik különböző politikai háttérrel rendelkeznek
- indokolta álláspontját. A rendelkezésre azért volt szükség, mert a hagyományos intézményeket 1966-ban megszüntették, miután Milton Obote akkori miniszterelnök csúnyán összekülönbözött Edward Mutesa elnökkel, aki egyszersmind a közép-ugandai Buganda királyság uralkodója is volt.

A kormány a közelmúltban törvényjavaslatot készített elő, amelynek záradéka eltiltja a ceremoniális uralkodókat és a törzsi vezetőket a politizálástól, de a politikusokat is attól, hogy támadják az egyes királyságokat.

A tervezetet megint csak egy olyan időszakban dolgozták ki, amikor a politika és a bugandai királyság viszonya elmérgesedett. Museveni szerint a királyságot az ellenzék pocskondiázza, méghozzá azért, hogy befeketítse a kormánypártot, a Nemzeti Ellenállási Mozgalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.