Kicsi az esély

Washington: az al-Kaida vezérét nem lehet élve elfogni

Nem valószínű, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezérét élve el lehet fogni, Oszama bin Laden ugyanis olyan utasításokat adott közeli társainak, hogy ezt elkerülje - mondta az amerikai igazságügy-miniszter szerdán egy washingtoni kongresszusi meghallgatáson.

2010.04.15 07:39MTI

Eric Holder azon a véleményen van, hogy Oszama bin Laden már csak holtan kerül elő, az amerikai erők vagy a saját emberei fogják megölni. Kifejtette: Amerikának mindenképp az lenne jó, ha élve kerülne kezébe a terrorista vezér, hogy kihallgathassák és hasznos információkhoz jussanak, de erre kicsi az esély.

Mint elmondta, az amerikai hírszerzés hozzájutott olyan értesülésekhez, hogy a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni merényletek főszervezője az elfogását megakadályozó intézkedéseket tett. A szenátus igazságügyi bizottságában az ellenzék bírálta Holdert, amiért ragaszkodik ahhoz, hogy a terroristákat más, hétköznapi bűnözőkhöz hasonlóan polgári bíróság előtt vonják felelősségre.

Jeff Sessions, a testület rangidős republikánus szenátora szerint a terroristákat ehelyett katonai törvényszék elé kellene állítani. Holder közölte: még nincs döntés arról, hogy hol állítsák bíróság elé Halid Sejk Mohammedet, a 9/11-es merényletek értelmi szerzőjét. Az Obama-kormány eredetileg egy New York-i, manhattani polgári bíróság előtt akarta lefolytatni a pert, de a tiltakozások, mások mellett Michael Bloomberg polgármester biztonsági és pénzügyi kifogásai miatt ez a terv kútba esett. Sokak szerint egy hosszú per ismét célponttá változtatta volna a keleti parti megapoliszt.

A szenátorok Guantánamó bezárásáról is faggatták a minisztert, aki közölte: a kormány továbbra is elkötelezett a terrorgyanús foglyokat őrző, Kuba szigetén levő börtöntábor bezárása mellett.

Időpontot azonban nem közölt.

Obama elnök eredetileg idén januárra ígérte a létesítmény bezárását. Holder érvelése szerint amíg a tábor működik, addig ez toborzó eszköz a terroristák kezében. Közölte, hogy még nem véglegesítették, hova kerüljenek azok a rabok, akiket nem lehet más országba szállítani, bíróság elé állítani vagy rehabilitálni.

A Fehér Ház egy illinois-i intézményt szemelt ki erre a célra, de a lépéshez az ország középső részén fekvő szövetségi állam törvényhozásának jóváhagyására van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.