Hillarynak befellegzett?

Obama mögé állt a Demokrata Párt egy újabb fajsúlyos személyisége

Christopher Dodd szenátor személyében az amerikai Demokrata Párt egy újabb fajsúlyos személyisége állt az elnökjelöltség megszerzésére törekvő Barack Obama mögé.

2008.02.26 19:00MTI

Dodd szenátor - aki korábban maga is pályázott a demokrata jelöltségre, de gyenge szereplése miatt már az előválasztások korai szakaszában, januárban visszalépett - kedden Clevelandben jelentette be: "erős támogatásáról" biztosítja Obamát. A Demokrata Pártban nagy befolyással bíró connecticuti szenátor 1974 óta tagja a kongresszusnak. Bejelentését döntő pillanatban, a jövő keddi texasi és ohiói előválasztások előtt tette. "Eljött az idő, hogy összefogjunk (...) eljött a pillanat, hogy a demokraták, a függetlenek és mások összefogjanak jelöltsége érdekében" - mondta Dodd szenátor.

Barack Obama illinois-i és riválisa, Hillary Clinton New York-i szenátor kiélezett küzdelmet vív egymással a jelöltségért. Obama megnyerte a legutóbbi 11 előválasztási fordulót, és a The New York Times/CBS News felmérése szerint országosan már 16 pontos előnyre tett szert. Mivel a két aspiráns szinte fej-fej mellett halad a küldöttek összegyűjtésében a nyári jelöltállító konvencióra, minden korábbinál nagyobb szerep jut a pártelitnek, a "szuperdelegáltaknak".

Clinton és Obama a választók mellett ezen el nem kötelezett küldöttek kegyeiért is versenyez, az augusztusi denveri pártkongresszuson a részvevők egyötödét kitevő közel 800 szuperküldöttnek ugyanis döntő szavuk lesz a jelöltség eldöntésében. Dodd szenátor is a szuperdelegáltak egyike, aki támogatásával Obama megtörhetetlennek tűnő lendületét fokozza. A szenátort erős szálak fűzik Hillary és Bill Clintonhoz, ezért mindenki arra számított, hogy a volt first lady mögé áll.

Hillary Clinton - akinek jelentős arányú győzelmet kell szereznie március 4-én a sok delegáltat adó Texas és Ohio államban ahhoz, hogy versenyben maradhasson - az utóbbi napokban negatív kampányeszközökhöz folyamodott. Nyílt kirohanásokat intézett Obama ellen, amivel kapcsolatban szakértők arra figyelmeztetnek: ez a taktika visszafelé sülhet el.

A két demokrata jelöltaspiráns a jövő heti nagy megméretés előtt - amikor négy államban, Texas és Ohio mellett Vermontban és Rhode Islandben rendeznek előválasztásokat - kedd este vitázik utoljára az ohiói Clevelandben. Elemzők találgatják: Hillary Clinton - akinek láthatóan minden eddigi "pozitív" fegyvere csütörtököt mondott - vajon ugyanolyan udvarias, visszafogott lesz, mint az előző vitán, vagy agresszíven nekimegy vetélytársának. Az elmúlt napok eldurvuló hangneme utóbbit látszik megelőlegezni.

Miközben az aspiránsok küzdelme még nem zárult le, a liberális sajtó már azt találgatja, kit választana Obama alelnökjelöltjének. A várakozások szerint egy idősebb szenátor kerülhet szóba, hogy kivédjék az Obamával szembeni leggyakoribb, tapasztalatlanságával kapcsolatos vádakat. Christopher Dodd szenátor közölte, ő nem pályázik az alelnöki posztra.

A Demokrata Párt hangadói közül egyre többen és mind nyíltabban úgy foglalnak állást: Hillarynak befellegzett, a novemberi demokrata győzelem, a párt egysége érdekében ideje volna méltóságteljesen visszalépnie a jelöltség pályázásától. Clinton efféle szándéknak azonban a legapróbb jelét sem mutatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.