"Ez csak a jéghegy csúcsa"

130 pap keveredett pedofília gyanújába Olaszországban

Mintegy 130 papot "vettek őrizetbe, indítottak vizsgálatot ellenük vagy ítéltek el" Olaszországban az elmúlt két évben - írta kedden az Il Fatto című napilap egy ügyvédre hivatkozva, aki szerint "ez csak a jéghegy csúcsa".

2010.04.06 14:53MTI

Az észak-olaszországi Bolzanótól a déli Trapaniig az olasz ügyészségeknek "egyházi személyek ügyében kell vizsgálatot folytatniuk, amelyekben az áldozatok fiatalok, gyakran nagyon fiatalok" - írja a lap. "Ez aggasztó szám, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez a jéghegy csúcsa, ugyanis minden eset nem kapott médiavisszhangot, vagy nem jelentették az igazságszolgáltatásnak" - mondta Sergio Cavaliere ügyvéd, aki a lap szerint 130 esetről gyűjtött össze dokumentációt.

A helyi püspök egyetlen esetben sem értesítette a rendőrséget a visszaélés gyanújáról - jelentette ki a lapnak Cavaliere. Pietro Forno, a milánói ügyészség ügyésze, aki számos pedofil pap ügyében folytatott nyomozást (közülük tízet el is ítéltek), elmondta: a vizsgált esetekben soha nem a püspök vagy más egyházi személy tett jelentést, hanem az áldozatok családtagjai, akik először - sikertelenül - az egyházi hatóságokhoz fordultak.

A rendőrség gyanúja szerint létezik egy pedofil egyházi személyekből álló hálózat. A katolikus egyházat 2009 vége óta rázzák meg sorozatos, gyakran az egyházi vezetés által eltussolt pedofilbotrányok.

Hasonló esetek fordultak elő Európában (mindenekelőtt Írországban és Németországban), de az Egyesült Államokban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.