"Magas európai színvonalról" szónokolt

Hiszti a köbön: Fico újra felszólította Gasparovicot, hogy tiltakozzon Sólyom kijelentései ellen

Robert Fico újra felszólította a szlovák köztársasági elnököt, hogy fejezze ki tiltakozását Sólyom Lászlónak a Vajdaságban elhangzott kijelentése ellen, miszerint a szlovákiai magyar diákoknak is idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi szlovák nemzet nyelvét.

2010.03.17 18:27MTI

"Ez helytelen beavatkozás a Szlovák Köztársaság belügyeibe, kísérlet arra, hogy gyengítse a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű állampolgárainak viszonyát államukhoz, a Szlovák Köztársasághoz" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök szerdán Pozsonyban, amikor az államfővel és a parlament elnökével való találkozón kormánya négyévi munkáját értékelte.

"A jelenlegi kormány kisebbségi politikája Szlovákiában továbbra is megfelel a magas európai színvonalnak" - szögezte le Fico, aki beszédében részletesen sem a szlovákiai magyar kisebbséggel, sem a szlovák-magyar viszonnyal nem foglalkozott.

Értékelő beszédében Fico dicsérte az általa vezetett kormány munkáját, eredményeit, s élesen bírálta az előd, a Mikulás Dzurinda vezette kormányzat nyolc évét. "Szlovákia 2006-ban elhagyta a gyenge állam és az individualizmus elveit, s áttért az erős állam és a szolidaritás elveire" - szögezte le a kormányfő.

Szerinte a júniusi parlamenti választásokon könnyű helyzetben lesz a szlovák állampolgár, mert tudni fogja, mit jelent a nyolcéves jobboldali kormányzás, és mit a négyéves "erős szociáldemokrata elemű" kormányzás.

Szerinte a nyolcéves jobboldali kormányzat (1998-2006) alatt gyengült a lakosság létbiztonsága, romlott a leggyengébbek helyzete, privatizálták az állami vagyont és felszabadították az árakat, míg a mostani kormány idején (2006-2010) megerősödött a "szociális állam és a szolidaritás." Fico beismerte: kormánya idején is történtek hibák, de ezekből mindig levonták a tanulságokat.

"Nem emlékszem, hogy valamikor megtörtént volna, hogy a koalíciós partnertől elvették a tárcát" - jelentette ki Fico arra célozva, hogy a közelmúltban többszöri minisztercsere után elvette a környezetvédelmi tárcát a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS).

Mindezek ellenére a koalíciós együttműködést az SNS-el és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (HZDS) jónak minősítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.