"Ez nem fordul rosszabbra."

Robert Gates: "meglehetősen korlátozott" a tálibok iráni támogatása

"Meglehetősen korlátozott" az a támogatás, amit Irán az afganisztáni táliboknak nyújt - jelentette ki csütörtökön az Egyesült Államok egy meg nem nevezett délnyugat-ázsiai bázisán Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

2010.03.11 19:22MTI

Gates, aki jelenleg azért tesz körutazást a Perzsa-öböl menti arab országokban, hogy meggyőzze azok kormányait az iráni atomprogram elleni szankciók szigorításának szükségességéről, az említett bázis érintésével érkezett Szaúd-Arábiából az Egyesült Arab Emírségekbe. Robert Gates afganisztáni látogatása után utazott az öböl térségébe.

Az elmúlt napokban a médián keresztül éles szópárbajt vívott Mahmúd Ahmandinezsád iráni elnökkel, aki szerdán kevéssel az ő távozása után érkezett Kabulba. Gates Kabulban azzal vádolta meg Iránt, hogy a tálibok támogatásával aláássa az Egyesült Államok és NATO erőfeszítéseit Afganisztánban. "Arról beszéltem, hogy Irán kettős játékot játszik Afganisztánban, mert jó kapcsolatot akar az afgán kormánnyal és mert meg akarja nehezíteni az életet számunkra" - nyilatkozott csütörtökön a meg nem nevezett támaszponton Robert Gates. - "A táliboknak nyújtott támogatásuk szintje, már amennyire meg tudjuk ítélni, meglehetősen korlátozott. Megpróbáltam hangot adni reményemnek, hogy ez nem fordul rosszabbra." Ahmadinezsád, aki Gates "forró nyomán" érkezett az afgán fővárosba, szerdán kijelentette, hogy a nemzetközi erők nem lesznek képesek békét teremteni Afganisztánban, s a helyzet csak úgy oldható meg, ha átadják az ország feletti ellenőrzést a legális kabuli kormánynak. Az amerikai védelmi miniszter öbölbeli körútjára reagálva az iráni államfő csütörtökön Teheránban kijelentette: "Nekünk magunknak kell biztosítanunk a biztonságot a Perzsa-öbölben. Az iráni nép nem engedi meg a romlott világhatalmaknak, hogy itt bajt keverjenek." Az Egyesült Államok, amely szerint az iráni nukleáris program katonai célokat szolgál, földi és tengeri állomásoztatású rakétavédelmi rendszereket telepített a Perzsa-öböl térségébe.

A Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajók elfogó rakétái mellett az Egyesült Arab Emírségekben, Kuvaitban, Katarban és Bahreinben Patriotok állnak készenlétben egy esetleges iráni rakétacsapás elhárítására. Washington emellett szeretné elérni, hogy az öböl menti országok hangolják össze védelmi politikájukat, a többi között a korai észlelési rendszerek integrálásával.

Az öböl menti országoknak emellett kulcsszerepet játszhatnak az Irán elleni gazdasági szankciók megszigorítása esetén, egyebek mellet azzal, hogy a perzsa állam kieső olajszállításait megnövelt olajkitermeléssel ellensúlyozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.