Hottentotta nóta, műkedvelő fellépés

Botrányt okozott egy szélsőjobboldali finn párt képviselője egy hajókiránduláson

Botrányba fulladt az Igazi Finnek nevű finn szélsőjobboldali parlamenti párt egyik képviselőjének rasszista felhangokkal fűszerezett műkedvelő fellépése az elmúlt hétvégén egy, a párt által szervezett hajókiránduláson - adta hírül hétfőn egy finn napilap.

2010.03.09 17:18MTI

Pertti Virtanen éppen a Hottentotta nóta című bordalt fújta a Helsinki és Stockholm között közlekedő Gabriella komphajó színpadán, és egyúttal az interneten nemrég halálos fenyegetést kapott Astrid Thors bevándorlási miniszter asszonyon köszörülte a nyelvét.

Ekkor a kompot üzemeltető Viking Line hajózási vállalat illetékese váratlanul lekapcsolta az áramot, félbeszakítva az előadást. A szélsőjobboldali honatya a nézőközönség kurjongatása közepette harsogva azt kérdezte, vajon milyen a bőrszíne a gépteremben ülő technikusnak - írta a Helsingin Sanomat.

Virtanen az Uusi Suomi című konzervatív hírportálnak nyilatkozva sem tért jobb belátásra, és a hajóstársaság közbeavatkozó női alkalmazottját úgy minősítette, hogy "politikai rasszista", illetve "finnországi svéd vagy ilyesmi".

Az Igazi Finnek párt a 2007. évi parlamenti választásokon 4,1 százalékot szerzett. Közvélemény-kutatások szerint viszont a jövő évben esedékes következő voksoláson a szavazatoknak akár több mint 10 százalékát is besöpörheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.