Nem segít a diplomácia?

Azeri védelmi miniszter: háború fenyeget Örményországgal

Ha az örmény csapatok nem vonulnak ki a vitatott hovatartozású Karabah területéről, elkerülhetetlen lesz egy "nagy háború" kitörése Azerbajdzsán és Örményország között - hangoztatta az azeri védelmi miniszter csütörtökön.

2010.02.25 15:22MTI

Safar Abiyev Franciaország bakui nagykövetének, Gabriel Kellernek fejtette ki álláspontját minisztériumának közleménye szerint. Az elmúlt 15 évben a diplomácia nem vezetett semmilyen konkrét eredményre, és Azerbajdzsán nem várhat újabb 15 évet - hangsúlyozta a nagykövettel beszélgetve Abiyev. Azerbajdzsán és Örményország között a Szovjetunió felbomlása után rendkívül kiéleződött a viszony a többségében örmények lakta, de azerbajdzsáni területen lévő Karabahért folytatott véres háború miatt.

A háborúban Jereván támogatásával fölénybe kerültek a karabahi örmények, majd a terület csaknem egésze örmény ellenőrzés alá került. Karabah parlamentje 1996-ban "függetlenné" nyilvánította az "országot". Azerbajdzsán azonban nem nyugszik ebbe bele, s következetesen visszaköveteli Karabahot. Azeri és örmény katonák folyamatosan farkasszemet néznek egymással a karabahi-azeri határ mentén. Az azeri védelmi miniszter a csütörtöki beszélgetésen kifejtette: most ismét a katonákon a sor. A fenyegetés napról napra fokozódik.

Ha örmények nem engednek, a Kaukázus déli részén elkerülhetetlen lesz a háború kitörése
- mondta. Megfigyelők szerint az azeri aggodalmakat az elmúlt hetekben az is növelte, hogy szövetségese, Törökország és Örményország között a jelek szerint javulásnak indult az évtizedeken át tartó ellenséges viszony.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.