Rossz színben akarták feltüntetni őket?

A CIA rendezte meg a belgrádi amerikai nagykövetség ostromát - állítja egy szerb lap

Egy szerb internetes portál szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rendezte meg a belgrádi amerikai nagykövetség csütörtök esti ostromát, hogy a szerbeket a nyugati médiában vandálokként jeleníthesse meg.

2008.02.24 08:10MTI

Egy szerb internetes portál szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rendezte meg a belgrádi amerikai nagykövetség csütörtök esti ostromát, hogy a szerbeket a nyugati médiában vandálokként jeleníthesse meg. A csütörtöki szégyenletes események óta egyre-másra kapnak lábra a szerb fővárosban a különböző "összeesküvési elméletek".

A Press Online szerb internetes portál egy közelebbről meg nem nevezett "magas rangú kormányzati illetékesre" hivatkozva azt írta, hogy a belgrádi amerikai nagykövetség ostromát és felgyújtását a CIA szervezte meg.

A hírforrás "érdekesnek" találta, hogy a briten kívül az összes nyugati nagykövetség elutasította a szerb rendőrség ajánlatát, hogy épületeik védelmét a tömegdemonstráció idején különleges alakulatokkal erősítsék meg. "Felvetődik a kérdés, miért tettek így, ha hozzánk hasonlóan tudták, hogy a tüntetés napján óriási lesz a biztonsági kockázat?" - idézte a kormányilletékest az internetes oldal.

Az idézett forrás más részletek mellett gyanúsnak találta azt is, hogy az épületbe behatoló, azt felgyújtó "huligánok" a jelek szerint "jól ki voltak képezve", és "irigylésre méltó operatív ismeretekkel" rendelkeztek, máskülönben nem tudtak volna olyan rövid idő alatt bejutni oda. Csütörtök este több százezer ember békésen tüntetett Belgrád központjában Koszovó egyoldalú elszakadása és a tartomány függetlenségének nyugati elismerése ellen.

Ezután zavargások robbantak ki, melyek során más diplomáciai képviseletek és nyugati érdekeltségek mellett az amerikai nagykövetséget is megtámadták, majd felgyújtották. Az egyik feltételezett erőszakos tüntető bennégett az épületben.

A rendőrség, mely képtelennek bizonyult az épületek megvédésére, utóbb mintegy 200 randalírozót őrizetbe vett. Az Európai Unió és az Egyesült Államok élesen tiltakozott, de elítélte és elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos zavargásokat Boris Tadic szerb elnök és Vuk Jeremic külügyminiszter is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.