Megvolt a szavazás

Ukrajnában hivatalosan kihirdették Viktor Janukovics győzelmét

Viktor Janukovics nyerte meg Ukrajnában az elnökválasztást - hirdette ki hivatalosan a központi választási bizottság vasárnap, három nappal a határidő lejárta előtt.

2010.02.14 16:40MTI

A végleges adatok szerint a Moszkvához fűződő viszony javításával kampányoló Janukovics a szavazatok 48,95 százalékát, vetélytársa, Julija Timosenko kormányfő 45,47 százalékot kapott a február 7-i második fordulóban.

A választók több mint 4 százaléka mindkét jelölt ellen szavazott, amit lehetővé tesz az ukrán választási törvény. A bizottság előzőleg elutasította Timosenko panaszát, hogy a szavazáson csaltak, de ő előre bejelentette, hogy bíróságon is megóvja az eredményt.

A világ vezető politikusai már gratuláltak Janukovicsnak, köztük Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, és elismerte győzelmét a NATO és az Európai Unió is.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a szavazás megfelelt a nemzetközi elvárások nagy részének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.