"A szlovák köztársaság számára szégyen"

Sme: szégyenletesek Lajcák tárgyalási feltételei

Szégyenletesnek minősítette a Sme című liberális szlovákiai napilap Miroslav Lajcák feltételeit, amelyek teljesítése után Pozsony hajlandó lenne tárgyalni a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításáról, ahogy azt az EBESZ szorgalmazza.

2010.02.10 10:35MTI

A Sme szerdai kiadásában emlékeztet: a szlovák és a magyar miniszterelnök tavaly szeptemberben közös nyilatkozatban kötelezte el magát, hogy a módosított szlovákiai államnyelvtörvény ügyében mindkét fél figyelembe veszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását. Knut Vollebaek hétfői pozsonyi tárgyalásai során emlékeztette a szlovák felet: szükségesnek tartja a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, hogy az egyensúlyba kerüljön az államnyelvtörvénnyel.

Lajcák erre reagálva fogalmazta meg feltételeit: Pozsony csak akkor hajlandó erről tárgyalni, ha Budapest abbahagyja a nyelvtörvénnyel kapcsolatos állítólag dezinformációs kampányát, illetve hogy javítja a magyarországi kisebbségek jogállását.

"Ezek a feltételek szégyenletesek" -
írja a Sme. Rámutat: az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban a szlovák kormányzat állandóan azt hangoztatta, hogy Szlovákia belügyéről van szó, védi az állampolgárok jogait, hogy államnyelven juthassanak az információkhoz. Most amikor a főbiztos azt kéri a szlovák kormánytól, hogy védje a kisebbségek nyelvhasználati jogait is, "ez egyszerre már nem a köztársaság belügye, hanem Magyarországtól függő dolog".

"Ebből teljesen világos, hogy a szlovák kormány aszerint áll hozzá a polgári jogok védelméhez, milyen nemzetiségűek az állampolgárok. Az állampolgárok ilyen megkülönböztetése a (szlovák) köztársaság számára szégyen"
- zárja jegyzetét a szlovák napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.