Belgrádba késő estére visszatért a nyugalom

Elégett holttest, fejbevert TV2-s, porig égett McDonalds, megvadult fiatalok

Egy elégett holttestet hoztak ki csütörtök este a belgrádi amerikai nagykövetség megtámadott épületéből. Fejbe ütötték egy husánggal a TV2 egyik operatőrét, amikor a televíziós stáb a belgrádi tüntetésről tudósított csütörtökön, sérülését Szegeden látták el. Este tíz utánra helyreállt a nyugalom Belgrádban.

Koszovó elszakadása elindította a belgrádi poklot képgaléria

2008.02.22 06:50MTI

Elégett holttestet találtak Belgrádban az amerikai követségen

Egy elégett holttestet hoztak ki csütörtök este a belgrádi amerikai nagykövetség megtámadott épületéből. A hírt a Pink szerb kereskedelmi televízió közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva, s azt később megerősítette az amerikai diplomáciai képviselet. A nagykövetség egyszersmind közölte: számba vette alkalmazottait, s közülük mindenki ép és egészséges. 

Az illető kilétét még nem állapították meg, de William Wanlund, a belgrádi amerikai képviselet szóvivője szerint nyilvánvalóan egy randalírozóról van szó, aki a követségi épületre támadók által előidézett tűzben lelte halálát. A szerb tömegtájékoztatás szerint a holttest annyira összeégett, hogy nem lehetséges az azonosítás. 

Csütörtök este a Koszovó függetlensége elleni belgrádi tiltakozó nagygyűlésen részvevő tömegből kivált csoportok megtámadtak több belgrádi nagykövetséget, köztük az amerikai mellett a horvát és a török nagykövetséget, és összecsaptak a rendőrökkel. Az amerikai nagykövetségen előidézett tűzben kiégett a követségi épület egyik irodája. Washington nyomatékosan figyelmeztette a belgrádi kormányt, hogy az Egyesült Államok személyesen a szerb vezetőket fogja felelőssé tenni, ha újabb kár éri az amerikai követséget. 

Az amerikai hírügynökség azt írta, a rendőrség a diplomáciai képviseletet ért támadás után 45 perc elteltével jelent csak meg a helyszínen. Az esti zavargásokban a mentők közlése szerint több mint 70-en megsebesültek, köztük 19 rendőr. A belgrádi horvát nagykövetséget ért támadás miatt több száz tüntető gyűlt össze az este Zágráb központjában, és szerbellenes jelszavakat skandált, de zavargás nem tört ki.

Pokoli Belgrád - a szerbek megtámadták az amerikai követséget

Fejsérülést szenvedett a TV2 operatőre, akit bántalmaztak a belgrádi tüntetésen

Fejbe ütötték egy husánggal a TV2 egyik operatőrét, amikor a televíziós stáb a belgrádi tüntetésről tudósított csütörtökön, sérülését Szegeden látják el - mondta el Bárdos András, a Tények főszerkesztője az MTI érdeklődésére. 

A háromtagú stáb egy épületből lépett ki éppen, amikor több tucat rohanó emberrel találták szembe magukat, egyikük a kamerát akarta megütni a husánggal, de az operatőrt találta el. A kamerát elvették, majd többször földhöz verték - idézte fel a történteket a főszerkesztő. Belgrádban csütörtök estére elszabadult az erőszak a Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt rendezett nagygyűlésen. 

Vojislav Kostunica miniszterelnök és a nacionalista pártok rengeteg embert - a becsült számok 150 ezertől félmillióig terjedtek - szólítottak az ország minden részéből Belgrádba békés, méltóságteljes tiltakozásra, amely végül pusztító tombolásba, gyújtogatásba csapott át. A délutáni, kora esti órákban támadás érte a horvát, az amerikai, a török és a kanadai nagykövetséget, a belvárosban McDonalds-éttermet gyújtottak fel. 

A szerb belügyminisztérium az utcai erőszak abbahagyására, nyugalomra és mértéktartásra szólította fel. A minisztérium közleménye szerint a rendőrségnek este a város több pontján is be kellett avatkoznia, hogy véget vessen az erőszaknak.

Belgrádba késő estére visszatért a nyugalom

Helyreállt a nyugalom Belgrádban csütörtökön a késő esti órákra. Este tíz után már üresek voltak a belvárosi utcák, amelyeken korábban megvadult, főleg fiatalokból álló tömeg tombolt. A szerb főváros kórházaiban a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban megsérült több mint száz embert ápoltak. 

Vojislav Kostunica miniszterelnök, leghűbb szövetségesei, s a Koszovó kérdésében vele egyet értő ellenzéki pártok szólítottak több százezer embert a szerb főváros központjába, hogy tiltakozzon a volt dél-szerbiai tartomány függetlensége ellen. Az ország minden részéből Belgrádba özönlött tömeg egy része már a békés gyűlés előtt és közben is tombolt. 

A török, a horvát, az amerikai, a kanadai, a német, a belga, s a bosznia-hercegovinai követséget támadták meg a feltüzelt tiltakozók, miközben a szervezők - köztük Kostunica - úgy tettek, mintha semmit se tudnának a történtekről. A szerb televízió majdnem egy órán keresztül, egy lakóház sokadik emeletén lévő kameraállásból egyenesben közvetítette a horvát követség előtt lezajlott ijesztő eseményeket, s a képernyő alján futó információkat is adott, majd elvágták a képet. 

Attól kezdve Belgrádban semmit sem lehetett látni a történésekből. Csak éjfél előtt derült ki a B-92 televízió híradójából, hogy a mentők több mint kilencven tüntetőt, s harmincnál több rendőrt szállítottak kórházba. Miközben Vojislav Kostunica miniszterelnök a méltóságteljes, békés viselkedésre felszólított tömeget a nagygyűlésről a koszovói szerbekért mondott könyörgő istentiszteletre vezette, a pár száz méterrel mögötte haladók porig égették Belgrád belvárosának egyik McDonalds éttermét, amelyet négy nappal ezelőtt már szétromboltak és felgyújtottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.