Nyolc nap - nyolc katona

Amerikai hadsereg: kampány az öngyilkosságok visszaszorításáért

Az amerikai hadseregben kiterjedt kampány folyik az öngyilkosságok számának visszaszorításáért. Az erre irányuló erőfeszítéseket a tavalyi rekord adat nyomán és különösen azután fokozták, hogy az idei év első nyolc napján nyolc katona dobta el magától az életet - írta kedden a USA Today című napilap.

2010.02.02 19:59MTI

Peter Chiarelli, a szárazföldi hadsereg második számú vezetője, a vezérkari főnök helyettese január elején emlékeztetőben hívta fel a parancsnokok figyelmét: minden katonával személyes kontaktust kell teremteni, emlékeztetni kell őket arra, hogy mindegyikük értékes a hadsereg számára.

A tábornok múlt héten videokonferencián erősítette meg üzenetét. Közölte: külön figyelmet kell fordítani azokra a katonákra, akiket új állomáshelyre telepítenek, és akik esetleg segítségre szorulnak.

Egyebek mellett arra utasította a tiszteket és felügyelőket, hogy folyamatosan járják az egységeket, nézzenek be a barakkokba, és étkezzenek együtt a katonákkal, ellenőrizzék az éjszaka posztoló őröket. A szárazföldi haderőnél már tavaly kezdetét vette az öngyilkosságok számának csökkentését célzó kampány, a januári esetek azonban rávilágítanak az ügy bonyolultságára.

Michael Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője néhány hete egy washingtoni konferencián szintén kitért a kérdésre. Tavaly minden korábbinál több, 160 katona lett öngyilkos a szárazföldi hadseregben.

A mutató 2008-ban 140, 2007-ben 115 volt. A legrosszabbak a téli hónapok, olyankor mindig több az áldozat. A haderőnemnél 2005 óta csaknem megkétszereződött az öngyilkossági arány, 100 ezer katonára vetítve elérte a 23-at. A tengerészgyalogságnál 2009-ben 52 katona lett öngyilkos.

Szakértők szerint az öngyilkosságokat kiváltó tényezők között kiemelten szerepelnek az ismételt iraki és afganisztáni háborús bevetések, a családtól való tartós elszakítottság és az ezeket megszenvedő társkapcsolatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.