Mérges a nagymester

Diszkriminációra panaszkodnak a vudu hívők Haitin

Kisajátítják a Haitiba érkezett segélyeket az evangélista keresztények, akik az elosztásnál diszkriminálják a vudu hívőket, jelentette ki a vallás főpapja, Max Beauvoir, miután követőihez csak vasárnap érkezett meg az első élelmiszer-szállítmány.

2010.02.01 17:11MTI

"Az evangélisták domináns pozícióban vannak, és mindent megtartanak maguknak" - jelentette ki Max Beauvoir, aki szerint a felekezet tagjai ellenőrzik a földrengés sújtotta ország fővárosának repülőterét, ahonnan minden segélyt a saját híveiknek továbbítanak. "Mindenki egyformán szenved, s mindenkinek egyformák a szükségletei. Nem kérünk többet, mint akárki más" - hangsúlyozta a vudu "nagymestere".

Beauvoir, a párizsi Sorbonne egyetemen végzett 75 éves biokémikus abból az alkalomból nyilatkozott a The Daily Telegraph című angol napilapnak, hogy híveihez két héttel a természeti csapás után végre megérkezett az első segélyszállítmány a fővárossal szomszédos Mariani településre.

A World Food Programme négyszáz zsáknyi rizsből álló szállítmányát a helybéliek megrohamozták és kifosztották. A január 12-én bekövetkezett haiti földrengés mintegy 200 ezer halálos áldozatot követelt. Az észak-haiti Gonaives városban a hétvégén a vudu vallás több száz papja gyűlt össze, hogy megvitassa, miként próbáljanak enyhíteni a természeti csapás következményein.

A vudu az afrikai animizmus és a katolicizmus elemeit ötvözi. Jól érzékelteti a vallással szembeni előítéleteket, hogy Pat Robertson amerikai evangelista televíziós prédikátor a földrengés utáni napon kijelentette: Haiti két évszázaddal ezelőtt, a francia gyarmatosítók elleni győztes lázadás idején "szövetséget kötött a sátánnal".

A vallásával kapcsolatos tévhiteket cáfolva Max Beauvoir rámutatott: az emberáldozat és a bábok tűvel való szurkálása "hollywoodi vudu". Mint elmondta, a vudu követői Istent imádják, de emellett szellemek százaiban is hisznek. Haiti túlnyomórészt keresztény ország, ahol a lakosság 80 százaléka katolikus, 16 százaléka pedig protestáns, de az emberek kétharmada a vudu vallást is gyakorolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.