"Nem tesz eleget"

Német adócsalási ügy - Svájc nem hajlandó együttműködni Berlinnel

A svájci hatóságok figyelmeztették hétfőn Németországot, hogy az alpesi ország nem tesz eleget "lopott adatokon" alapuló kéréseknek.

2010.02.01 16:15MTI

Egy informátor 2,5 millió euróért megvételre kínál a német hatóságoknak egy DVD-t, amely állítása szerint 1500 olyan német állampolgár svájci bankszámlaadatait tartalmazza, akik adócsalást követtek el. Berlin hajlik rá, hogy elfogadja az ajánlatot. "Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter hétfőn telefonon tájékoztatta svájci hivatali partnerét, hogy javasolták az egyik német tartomány hatóságainak az adatok megvásárlását" - közölték Svájcban.

A berni pénzügyminisztérium ugyanakkor emlékeztette a német minisztert, hogy Svájc nem tesz eleget olyan kérésnek, amely "lopott adatokon" alapul. A tájékoztatás szerint "a miniszterek megállapították, hogy országaik jelenleg eltérően közelítik meg a jogi helyzetet".

Hans-Rudolf Merz svájci pénzügyminiszter elmondta, hogy lopott adatok vásárlása tilos az alpesi országban, mert sérti a jóhiszeműség elvét, és ellentétes a közvélekedéssel. Ezenkívül "lopott banki adatok felhasználása sérti az érintettek magánszféráját" - közölték a svájci hatóságok.

A német pénzügyminisztérium egyelőre nem foglalt állást egyértelműen a kérdésben, hogy fizet-e az informátornak a banki adatokért. A tárca szóvivője úgy fogalmazott, "a döntés a liechtensteini ügyben vitt jogi irányvonalat fogja követni".

A német titkosszolgálat 2008 februárjában több mint négymillió eurót fizetett egy informátornak, az LGT liechtensteini bank volt munkatársának lopott banki adatokért.

Az adatok alapján Németországban eljárás indult csaknem ezer adóalany ellen, akiket azzal gyanúsítottak, hogy liechtensteini bankbetéteik révén kibújtak bizonyos németországi adókötelezettségeik alól. Rajtuk kívül további 500 liechtensteini német bankszámla-tulajdonos jelentkezett önként, attól tartva, hogy az ő neve is szerepel az informátor által Berlinnek átadott CD-n.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.