Kukoricacső, ajakápoló és kitűző

122 pénisz egy holland egyházművészeti múzeumban

Összesen 122, férfi nemi szervet ábrázoló vagy formázó alkotást mutatnak be Utrecht jóhírű egyházművészeti múzeumának kiállításán.

2010.01.09 16:10MTI

Guus van den Hout, a Catharijneconvent Múzeum igazgatónője elmondta, hogy egyáltalán nem szexuális tárlatról van szó: a termékenység vallásban betöltött szerepét akarják ábrázolni. Ruudt Peters kurátor huszonnégy ország művészeinek, dizájnereinek és ékszerészeinek munkáiból válogatta össze a szokatlan kiállítás anyagát.

A január 17-én nyíló tárlaton többek között kukoricacsőként, ajakápolóként és kitűzőként megjelenített hímtagokat is láthat a közönség. A kiállítást reklámozó plakátra Johanna Schweizer holland művész horgolásának képét választották: a mű egy narancsszínű mezei nyulat ábrázol, amint egy kék-sárga falloszon lovagol.

A néhol giccsesnek ható ábrázolásokat Peters szerint a lingamnak nevezett, fából vagy kőből készült falloszformák mai interpretációjaként kell értelmezni. A lingamokat a hindu és buddhista kultúrában az alkotóerő, az élet és a termékenység isteni jelképeként imádták.

"Ezzel szemben a modern nyugati, szexre koncentráló vizuális kultúrában az emberek gyakran csak otromba, szexuális vonatkozásban tekintenek ezekre az alkotásokra" - mondta el a kurátor. A február 26-ig látható kiállítást már megnyitása előtt hatalmas érdeklődés övezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.