136 élet egy tűz miatt

A permi tűz eddig 136 emberéletet oltott ki

Az oroszországi Perm egyik szórakozóhelyen szombatra virradó éjszaka kiütött tűz újabb sérültjei haltak meg csütörtökön, a halálos áldozatok száma 136-ra emelkedett.

2009.12.10 19:50MTI

Különböző városok kórházaiban 94 sérültet ápoltak, közülük 35 volt súlyos, életveszélyes, további 50 súlyos állapotban. A rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik repülőgépe újabb két sérültet szállított Permből moszkvai kórházba. A korábban közölt adatokat helyesbítve a permi kormányzói hivatal sajtószolgálata tudatta, hogy hét gyerek maradt teljesen árván a tűzvész miatt, vesztette el mindkét szülőjét, 77 gyerek vesztette el egyik szülőjét.

Az árvákat kivétel nélkül közeli rokonoknál, elsősorban a nagyszülőknél helyezték el, és biztosítanak számukra minden lehetséges állami segítséget, s ahol szükséges pszichológusok is rendelkezésre állnak. A permi önkormányzat csütörtöki ülésén nem vitatta meg Oleg Csirkunov kormányzó lemondásának kérdését. A kormányzó korábban úgy nyilatkozott, hogy előbb meg kell segíteni az áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, tisztázni kell a katasztrófa okait, felelősségre kell vonni a vétkeseket, és ha mindez megtörtént, maga veti fel a bizalmi kérdést a kormányzókat kinevező államfőnek.

Csirkunov részletesen beszámolt a képviselőknek a helyzetről, s hangsúlyozta, hogy kezdettől fogva nem mutatkozott hiány a permi kórházakban sem felszerelésben, sem gyógyszerben. Előzőleg Vlagyimir Putyin kormányfő az egészségügyi minisztert idézve élesen bírálta a permi kórházakban uralkodó helyzetet. Ennek nyomán csütörtökön átfogó minisztériumi vizsgálat kezdődött a város kórházaiban.

A hatóságok lefoglalták Anatolij Zaknak, a leégett szórakozóhely, a Sánta Ló őrizetbe vett társtulajdonosának teljes vagyonát, s ezt azzal indokolták, hogy Zak megbízottai sietve elkezdték eladni a vállalkozó vagyontárgyait. Zakot, a klub megbízott igazgatóját, a művészeti vezetőt és a petárdákat szállító cég tulajdonosát vizsgálati fogságba helyezték.

A szórakozóhely másik társtulajdonosa szerdán egy moszkvai kórházban belehalt súlyos égési sebeibe. A súlyos állapotban lévő sérültek között van a petárdákat szállító cég tulajdonosának a fia is. A tűzvédelmi előírások megsértésével és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel, illetve gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítottak megfellebbezték vizsgálati fogságba helyezésüket.

Permben csütörtökön mintegy 300 embert evakuáltak egy bevásárló központból, ahol tüzet okozott egy rövidzárlat, de senki nem sérült meg. A moszkvai hatóságok korábbi terveik ellenére úgy döntöttek, hogy nem tiltják meg és nem korlátozzák a tűzijátékok árusítását, de felszólították a vásárlókat, hogy a kínaiaknál jóval biztonságosabb orosz gyártmányúakat részesítsék előnyben, és emlékeztettek arra, hogy 16 éven aluli személyek nem vásárolhatnak tűzijátékot.

Az Oroszország legújabb kori történelmében legtöbb áldozatot követelő tűzről az eddigi vizsgálatok egyebek között kiderítették, hogy a klub számos szabálytalanság ellenére nyílt meg és működött, engedély nélkül építették át, még a 40-50 éve kidolgozott orosz tűzvédelmi előírásoknak sem felelt meg, s a tűzvédelmi felügyelőket vélhetően megvesztegették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.