Evo Morales újra az élen?

Megkezdődött az elnökválasztás Bolíviában

Szigorú biztonsági óvintézkedésekkel kezdődött meg vasárnap Bolíviában az elnökválasztás. Az előrejelzések szerint a hivatalban lévő baloldali elnököt, Evo Moralest már az első fordulóban megerősítik posztján.

2009.12.06 15:29MTI

Az országban mintegy 55 ezer katona és rendőr állt készenlétben, hogy biztosítsák a választás békés lefolyását. Már péntektől érvényben volt a fegyverviselési és alkoholeladási tilalom.

A választási helyiségek helyi idő szerint 16 (közép-európai idő szerint 21) óráig tartanak nyitva. Morales legerősebb riválisa Cochabamba tartomány egykori jobboldali kormányzója, Manfred Reyes Villa, aki a szavazatok 20 százalékára számíthat. A választási kampány a kisebb incidenseket leszámítva feltűnően nyugodtan telt el, főleg ahhoz képest, hogy tavaly a gazdagabb keleti tartományokban zavargások sorozata robbant ki Morales hívei és az országon belül nagyobb tartományi autonómiát követelő ellenzékiek között, s a politikai indíttatású, véres erőszakcselekmények polgárháború kitörésével fenyegettek.

A 2006 óta hivatalban lévő Morales a dél-amerikai állam első bennszülött elnöke. Ismételt indulásához alkotmánymódosításra volt szükség, amelyet az ellenzék heves tiltakozása kísért.

Külpolitikájában szorosan együttműködik Latin-Amerika baloldali vezetőivel, köztük Hugo Chavez venezuelai elnökkel, ami gyakorta váltotta ki az Egyesült Államok bírálatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.