Sürgős felvilágosító kampányt kezdtek

Moszkvában gyilkolják az egyetemista strómanokat

Az orosz belügyminisztérium gazdaságbiztonsági osztálya sürgős felvilágosító kampányt kezdett a fővárosi egyetemeken, a legutóbbi időben ugyanis már hat fiatalembert gyilkoltak meg bűnözői szervezetek, miután előzőleg fantomcégek alapításával bízták meg őket, s e cégekben súlyos milliárdokat forgattak meg vagy utaltak át külföldre.

2009.11.22 17:32MTI

Az egyik ilyen ifjú "vezérigazgató" nevére a Bauman egyetemen elhangzott első előadás szerint 36 cég volt bejegyezve, s ezeken át a bűnözők alig néhány hónap alatt nem kevesebb, mint 16 milliárd rubel (100 milliárd forint) készpénzt vettek fel. Az egyetemistáknak, akiknek mindig jól jön egy kis mellékes jövedelem, a cégalapító papírok aláírásáért általában 5000 rubelt - mintegy 30 ezer forintot - fizetnek, s részesedést ígérnek a forgalomból.

Az utóbbi azonban rendszerint elmarad, s aki kap havi pár ezer rubelt minden cég után, még úgy érezheti, hogy jól járt.

Elsősorban vidékről érkezett fiatalokat keresnek, mert őket nehezebb megtalálni a nyomozóknak, s jó, ha az illető például bölcsész, mert akkor feltételezhető, hogy nem nagyon ért a számviteli trükkökhöz.

Az Oroszországban egynaposnak vagy kérésznek nevezett cégek alapításával legális vállalatok foglalkoznak, ezek környékezik meg az egyetemistákat. Amikor aztán az adóhivatal, vagy a bank felfigyel a kérészcégekre, a diákokat felbérlő valódi alapítók nagyon gyorsan eltűnnek, s ez a jobbik eset, mivel nem ritkán maguk a diák-vezérigazgatók tűnnek el nyomtalanul. A legutóbbi időkben hat egyetemistát gyilkoltak meg ilyen okokból, s többeket csak az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a rendőröknek.

Ráadásul a gyanútlan egyetemisták részvételükkel maguk is bűncselekményt követnek el, s ha együttműködnek a rendőrséggel, a tényleges börtönbüntetést még elkerülhetik, de majdani karrierjüknek az ügy így is sokat árt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.