Zöld harc

Klímadiplomáciai offenzívába kezd ez EU Koppenhága előtt

A koppenhágai klímacsúcs előtt az Európai Unió tart legelőrébb a klímavédelmi kötelezettségeinek előkészítésében. A jövő héten előbb miniszteri, csütörtök-pénteken pedig a kormányfői szinten véglegesítik az EU álláspontját arról, hogy milyen kötelezettséget vállaljon a következő időszakra.

2009.10.24 16:08MTI

Erről Carl Bildt svéd külügyminiszter beszélt szombaton Stockholmban, az Európai Fejlesztési Napokat összegző zárszavában. Elmondta, hogy az EU álláspont véglegesítése után az EU bizottságának elnöke, José Manuel Barroso és más magas rangú tisztségviselők Barack Obama elnökkel Washingtonban tárgyalnak, jórészt a koppenhágai értekezlet előkészítése jegyében, majd hasonló céllal Pekingbe és Moszkvába is ellátogatnak.

Az EU bizottsága és a svéd elnökség 125 ország négyezer küldöttjével tartott stockholmi tanácskozás-sorozata leginkább környezetvédelmi észak-dél találkozó volt, amelyen az unió fejlesztési segélypolitikájának szélesebb spektrumából a környezetvédelmi kérdések álltak az előtérben. A szombati napon a klímaváltozás és annak következményei, illetve a káros fejlemények lassítása, megelőzése volt a fő téma. A decemberben tartandó koppenhágai klímavédelmi csúcsértekezletre tekintettel javaslatok hangzottak el az EU-tól várt kötelezettségvállalásra.

Mary Robinson, Írország korábbi miniszterelnöke, aki jelenleg a környezetváltozással foglalkozó Madridi Klub társelnöke, hangsúlyozta, hogy az uniónak vezető szerepet kel vállalnia Koppenhágában, mert leginkább képes érdemi lépéseket tenni a klímaváltozás feltartóztatására. Az EU-nak célba kell vennie az üvegházgázok 2020-ig való 30 százalékos csökkentését, amelyet a 20 százalékos alapvállalása mellett arra az esetre helyezett kilátásba, ha más jelentős kibocsátók is komoly korlátozásra kötelezik el magukat. Mario Molina professzor, akit az ózonlyuk felfedezésért 1995-ben jutalmaztak a kémiai Nobel-díjjal, azt hangsúlyozta, hogy az idő sürget, a klímaváltozás a mindennapok része, amit bárki a saját bőrén érezhet a szélsőséges időjárási jelenségek elszaporodásából, és a felmelegedés sem vitatható.

A koppenhágai várakozásokat illetően egyetértés alakult ki abban, hogy mindenekelőtt kötelező erejű megállapodásnak kell születnie, amely a kiotói jegyzőkönyv 2012-es lejárta után hatályba lép. Ha ez megvan, dönteni kell a pénzügyi kérdésekről és az optimális az lenne, ha környezet-és klímavédelemre fordítható összegek 2020-ra fokozatosan elérnék a 150 milliárd dollárt. A harmadik legfontosabb kérdésnek nevezték a szakértők, hogy a széndioxidnak legyen ára, s úgy vélték, az már nem is érdekes hogy 30 vagy 40 dollár tonnánként.

Mario Molina hangsúlyozta: ha a források rendelkezésre állnak, akkor, mivel az alkalmazandó technológiák adottak, csak széleskörű elterjesztésüket és a szükséges finanszírozást kell megoldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.