Népszerűbb volt a visszahúzódó Diana hercegnőnél

A britek botrányos hercegnője: 50. születésnapját ünnepli "Fergie"

Rövid ideig még Erzsébet brit királynőt is elvarázsolta, pedig vörös hajához illő temperamentumos természete nem illett a királyi család kimértségéhez. András herceggel kötött házassága után még az alattvalók körében is népszerűbb volt a visszahúzódó Diana hercegnőnél Sarah Ferguson, vagyis a yorki hercegnő, aki csütörtökön - szorult anyagi helyzete miatt elegáns fogadás helyett csak családjával és néhány barátjával - ünnepli ötvenedik születésnapját.

2009.10.14 15:06MTI

A Windsor-házban azonban nem kíséri áldás a házasságokat, Sarah és András yorki herceg frigyén is átok ült, a tündérmeséből rövid idő alatt rémálom lett. 1986-ban házasodtak, 1992-ben már közelített a vég. A bulvárlapok fényképeket közöltek a hercegnőről, amint hiányos öltözetben és intim hangulatban épp lábujjait csókolgatják - de nem András herceg, hanem pénzügyi tanácsadója.

A házasság tönkrement, a britek Fergie-je azonban nem tűnt el a nyilvánosság elől, botrányaival és az ezeket ellensúlyozó jótékonysági kezdeményezésekkel állandó szereplője a közéletnek. Pedig minden olyan szépen kezdődött: a magát "dzsentri" származásúnak nevező, valójában azonban igencsak előkelő felmenőkkel bíró Sarah-t az őt gyerekkora ismerő Diana hercegnő boronálta össze András herceggel. A britek Károly herceg és Diana pompás esküvője után öt évvel, 1986-ban újabb esküvőnek örülhettek, Fergie 1986. július 23-án elefántcsontszínű szaténruhában, 1800 meghívott vendég és 300 millió tévénéző előtt mondta ki a boldogító igent Andrásnak a Westminster-apátságban. Bő két évvel később 41 díszlövés jelezte, hogy a yorki hercegnő életet adott a pár első gyermekének, Beatrice-nek.

A tökéletesnek tűnő család két év múlva újabb kis hercegnővel bővült, aki a Eugenie nevet kapta. Nemsokára azonban már nyoma sem volt a sugárzó boldogságnak, Sarah-t egyre többször látták más férfiak társaságában, állítólag még viszonyt is folytatott, Steve Wyatt texasi olajmilliomossal. A botrányokat követően 1992-ben külön-, 1996-ban elváltak. Később maga András herceg is önkritikát gyakorolt a zátonyra futott friggyel kapcsolatban.

"Sarah és én kiszámoltuk, évente alig 40-50 napon láttuk egymást. Nincs min csodálkozni" - mondta a herceg, aki katonai szolgálata és hivatalos megjelenései miatt alig volt feleségével.

A válás után a pár kapcsolata sokkal jobb lett, sokáig egy fedél alatt éltek és együtt nevelték lányaikat. Egyedülálló nőként a hercegnő eleinte csak adósságaival, költekező életmódjával hívta fel magára a figyelmet, előfordult, hogy Concorde-járattal ugrott át Londonból New York-ba vásárolgatni. A helyzet odáig fajult, hogy a herceg pénzügyi tanácsadója értesítette az üzleteket, hogy ne fogadják el a hercegnő hitelkártyáját. A hercegnő azonban nem adta meg magát, felülkerekedett milliókra rúgó adósságán.

Ehhez nagyban hozzájárultak az Egyesült Államokban elért sikerei, neve és címe sok ajtót megnyitott előtte. Állandó súlyproblémáiból előnyt kovácsolva a Weight Watchers diétaprogram arca lett, életmódkönyveket is írt, és kampányt indított a gyerekek elhízásának megakadályozására. Mesekönyveket jelentetett meg, tévé- és rádióműsorokban tűnt fel és filmproducerként is kipróbálta magát. Utóbbiként éppen Martin Scorsese új filmjében, a The Young Victoria (A fiatal Viktória) című történelmi alkotásban, amely Viktória királynő uralkodásának első szakaszát mutatja be.

A vörös hajú hercegnő az utóbbi években már sokkal inkább jótékonysági munkájával hívja fel magára a figyelmet és nem pedig botrányaival. És még azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer újra hozzámegy András herceghez. Fergie az utóbbi években egykori anyósával is jobb viszonyt ápol, Erzsébet királynő tavaly a skóciai családi nyaralásra is meghívta a hercegnőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.