A rendőrség 18 személyt vett őrizetbe

Anarchisták törtek-zúztak a franciaországi Poitiers belvárosában

Betört kirakatokat, összemázolt műemlékeket, megrongált telefonfülkéket és buszmegállókat hagyott maga után a nyugat-franciaországi Poitiers-ban az a közel kétszáz anarchista, akik egy utcafesztivál alatt törtek-zúztak a belvárosban. A rendőrség 18 személyt vett őrizetbe - közölte vasárnap a helyi prefektúra.

2009.10.11 17:59MTI

A börtönellenes kollektíva álarcot viselő tagjai szombat este keveredtek a színházi ünnep tömegébe. Az anarchisták eredetileg egy új börtön megnyitása ellen kívántak tiltakozni. A tüntetés helyett azonban azonnal törni-zúzni kezdtek, a sétálóutca üzleteinek kirakatai mellett elsősorban a bankokat vették célba.

A tömegben pánik tört ki, de senki sem sérült meg. Bernard Tomasini, Poitou-Charentes régió prefektusa a France 2 közszolgálati televízióban elmondta: az anarchista csoport nagyon jól szervezett és képzett aktivistái kommandósokként támadtak a városban. A tüntetést bejelentették, de a rendőrség maximum nyolcvan résztvevőre számított, és nem volt információja az előre kitervelt erőszakról, mert arra semmilyen felhívás vagy interneten keringő üzenet nem utalt.

A megmozdulás biztosítására eredetileg kirendelt rendőrök számát akkor növelték harmincról százra, amikor már javában tartott a rendbontás. Újabb erőszakos cselekményektől tartva jelentős rendőri felügyelet mellett zajlott vasárnap a régi börtönből a 120 fogvatartott átszállítása az új épületbe, de incidensre nem került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.