Karabah 1923-ig Örményország szerves része volt

Azerbajdzsán szerint az örmény-török kiegyezés veszélyezteti a térség bék

Azerbajdzsán szerint a kaukázusi térség békéjét és stabilitását veszélyezteti, hogy Törökország rendezte kapcsolatait Örményországgal, még mielőtt ez utóbbi kivonta volna csapatait a megszállt azeri területekről - közölte vasárnap a bakui külügyminisztérium.

2009.10.11 11:20MTI

A tárca közleményében emlékeztet arra, hogy Törökország 1993-ban lezárta határait Örményországgal, tiltakozva az azeri területek örmény megszállása ellen.

"Számos alkalommal jeleztük, hogy egy ország viszonyának meghatározása más országgal annak szuverén jogát képezi. Közvetlenül sérti azonban Azerbajdzsán érdekeit, és árnyékot vet a történelmi gyökerekre építő azeri-török baráti viszonyra a kapcsolatok rendezése Törökország és Örményország között azt megelőzően, hogy kivonnák az örmény csapatokat a megszállt azeri területekről" - áll a bakui külügyminisztérium közleményében.

A dokumentum szerint a török-örmény határ egyoldalú megnyitása "közvetlenül kétségbe vonja a térségbeli béke és stabilitás rendszerét".

Örményország és Törökország szombaton aláírta a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételét előirányzó egyezményt, amely lezárta a két ország közötti csaknem egy évszázados fagyos korszakot. Az egyezmény rendelkezik a török-örmény határ megnyitásáról, illetve a két ország viszonyának rendezéséről is. Az azeri-török tárgyalásokkal párhuzamosan zajlottak a megbeszélések Baku és Jereván között a Karabah hovatartozásáról csaknem két évtizede tartó vita rendezéséről. Ilham Aliyev azeri és Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken tárgyalt erről a Független Államok Közösségének chisinaui csúcsértekezletén. Karabah 1923-ig Örményország szerves része volt, ekkor azonban Sztálin Azerbajdzsánhoz csatolta autonóm tartományi státussal.

Az azóta is többségében örmények lakta Karabahért Örményország és Azerbajdzsán 1988 és 1994 között véres háborút vívott egymással, aminek következtében 30 ezer ember vesztette életét, százezrek pedig menekülésre kényszerültek. A harcokat 1994-ben tűzszünettel zárták le, de békeszerződés azóta sem jött létre a felek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.