Egyértelmű a Fidesz szándéka!

Magyarország egyre kevésbé vonzó a külföldi befektetők számára

Gazdasági megszorítások közepette tartják Magyarországon a népszavazást címmel közölt elemzést kedden a Le Figaro című francia napilap. A konzervatív újság bécsi tudósítója szerint a kormány tavaly elfogadott két reformjáról tartandó magyarországi népszavazás "ötletét Európában máshol is sikeresen átvehetnék".

2008.02.12 15:00MTI

Miközben Magyarország reméli, hogy egy nap csatlakozhat az eurozónához, az országnak magas államháztartási hiánnyal és a termelés hanyatlásával kell szembenéznie. A konzervatív ellenzék kezdeményezésére, Sólyom László köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság jóváhagyásával, a választókat két népszerű témáról, az egészségügyi kiadásokról és az egyetemi tandíjról kérdezik meg - mutat rá a Le Figaro. 

Egyrészt az eddig ingyenes rendeléseken az orvosoknak fizetendő 300 forintos vizitdíj megtartása vagy elvetése a kérdés, az a kormány által tavaly bevezetett "népszerűtlen intézkedés", amelynek célja a társadalombiztosítás hiányának lefaragása és annak ösztönzése, hogy a magyarok kevesebb receptet írassanak fel. Másrészt a lakosságot az egyetemi tandíjról is megkérdezik, amelynek bevezetéséről néhány hónappal ezelőtt döntött a kormányzat - emlékeztet a francia lap. 

A Fidesz természetesen mindkét esetben - fogalmaz a Le Figaro - a Gyurcsány-kormány megszigorító intézkedéseinek elutasítására buzdítja a választókat. A kormányfő számára viszont a költségvetési egyensúly visszaállítása lett a prioritás azért, hogy az ország 2011-ben vagy 2012-ben csatlakozhasson az eurózónához. A GDP-arányos államháztartási deficit 2006-ban elérte a 9,2 százalékos rekordot, tavaly viszont 5,7 százalék körülire csökkent. 

A cél, hogy idén 4 százalékra csökkenjen, és 2009-ben elérje a maastrichti kritériumoknak megfelelő 3 százalékot - hangsúlyozza a lap. A Le Figaro úgy véli, hogy "az ellenzék szándéka egyértelmű: a Fidesz 2006 szeptembere óta követeli a miniszterelnök lemondását, aki a magyar választók elől eltitkolta a gazdaság valódi állapotát egészen addig, amíg egy hangfelvétel le nem leplezte; ezen (Gyurcsány) bevallotta, hogy reggeltől estig hazudott a magyaroknak". 

A kormányfő viszont kizárta lemondásának lehetőségét, s a referendum politikai következményének csökkentését szeretné. A népszavazásnak Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint nincs is semmilyen jelentősége abból a szempontból, hogy az konkrét reformokról és nem az összesről szól. Így például a társadalombiztosítás megnyitásáról a magánszektor felé, amely megszünteti az állami monopóliumot, nem kérik ki a magyarok véleményét - hívja fel a figyelmet a francia újság. 

A kormány inkább arról a törvénytervezetről beszél, amely megközelítőleg 750 millió euróval, Magyarország GDP-jének 0,8 százalékával könnyítené a munkaadói terheket. A parlament elé várhatóan áprilisban kerülő javaslatnak kellene megállítani a versenyképesség lassú romlását Magyarországon, amelyet külföldi befektetők egyre kevésbé tartanak vonzónak pénzügypolitikája és politikai hangulata miatt - írta a Le Figaro.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.