Káros személyi változások?

Új Szó: A magyar hívek rovására rendezik át a szlovákiai plébániákat

Alaposan átrendezik a szlovákiai egyházmegyék plébániáit, s a személyi változások több esetben a magyar hívek rovására történnek - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombaton.

2009.07.25 14:29MTI

Amint az a felvidéki magyar katolikusok szolgálatában álló Pázmaneum Polgári Társulás honlapján közétett tájékoztatásból kiderül, Róbert Bezák, a nemrégiben kinevezett nagyszombati érsek valóban alapos átrendezést hajtott végre egyházmegyéjében; a változások augusztus elsejétől lépnek érvénybe. Marcelházára a korábban Ógyallán szolgáló plébános, Vladimír Oravsky kerül. Helybéli hívektől úgy tudjuk, Ógyallán Oravsky esperes mutatta be a magyar miséket, de nem beszéli tisztán a nyelvet. Ógyallára Durco Václav, az eddig bátorkeszi plébános kapott kinevezést.

A marcelházi lelkiatyát, Heriban Lászlót Naszvadra helyezték át. Az eddig Naszvadon szolgáló Svejdík Józsefet Csallóközkürtre helyezték - mutat rá az újság. Hozzáteszi, hogy az egyházmegye magyar városaiban szinte mindenütt személycsere történt: Rudolf Hudek, komáromi esperes nyugalomba vonul, helyére a gútai Elek László esperes kerül. Gútára az eddigi dunaszerdahelyi esperest, Kiss Róbertet helyezték. Őt Dunaszerdahelyen Herdics György címzetes apát, a Remény című katolikus hetilap főszerkesztője váltja, aki eddig Galántán és Vágsellyén volt kisegítő lelkész.

Visszakerült Dunaszerdahelyre Kógya Márió, akit alig egy hónapja neveztek ki Ógyallára káplánnak, és helyette szlovák nemzetiségű káplánt kapott a csallóközi város.

Nagy Pál dunaszerdahelyi segédlelkész Mihályfán, az eddig Mihályfán szolgáló Varga Róbert Bátorkeszin tevékenykedik a jövőben. Szakál László János galántai esperes Bősre, a bősi Józsa Attila plébános pedig Galántára kerül. Az áthelyezésekről és azok okairól érdeklődtünk a Nagyszombati Érsekségen is, ám ott azt a választ kaptuk, hogy a római katolikus egyház belügyéről van szó, és nem kommentálják a dolgot - jegyzi meg a lap. Jóval kisebb mértékben, de a Nyitrai Egyházmegyében is lesznek személyi változások a magyar egyházközségekben. Szőgyénbe a tavasszal elhunyt Kovács László helyére Nemcsok István addigi nagyölvedi plébánost helyezik, akit Sárai Attila szímői plébános vált.

Szímőn a lelkipásztori teendőket az érsekújvári plébánia látja majd el, a szetei hívek szolgálatát pedig a zselízi plébánia. A Besztercebányai Egyházmegyében - ahol a változások július elsejével léptek életbe - Ipolyságra Zolcer György újmisés kapott kápláni kinevezést. A Váci Egyházmegyéből két felvidéki származású atya térhetett haza, Hlédik László Paláston, Gyönyör László Egegen teljesít szolgálatot. Az óvári plébániára a szlovák anyanyelvű Lukás Jókay került, aki eddig Ipolyságon volt káplán.

A déméndi egyházközség lelkipásztora Mede Károly lett. Az egyházmegyében a 2009-es átszervezés nyomán több olyan magyar plébániát szüntettek meg, ahol nem volt helyben lakó plébános. Így leányegyházközséggé vált Ipolyfödémes, Alsószemeréd, Gyerk, Szécsénke, Kőkeszi és Pereszlény - zárja összeállítását az Új Szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.