20 éves a Bálványosi Nyári Szabadegyetem

Németh: nemzeti összetartozás, hagyományőrzés jelentik a legfőbb értékeket Tusványoson

A nemzeti közösség összetartozása, az egyén és a közösség egymástól el nem választható szabadsága és a hagyomány ápolása jelenti a most huszadik évfordulóját ünneplő Tusványos legfőbb értékeit - mondta szerdán Tusnádfürdőn Németh Zsolt.

2009.07.15 13:47MTI

Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amely Tusványos néven vonult be a köztudatba. Kifejtette: ezekhez az értékekhez szorosan kapcsolódnak politikai szándékok, eredmények is.

Példaként említette a Magyar Állandó Értekezletet, a határokon átívelő nemzetegyesítés ügyét, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsot, illetve azt a fajta európai szemléletet, amely az Európai Unióban rejlő nemzetpolitikai lehetőségeket is a lehető legnagyobb mértékben akarja kihasználni.

Ezek a gondolatok, politikai elképzelések az elmúlt húsz esztendőben éppen a tusványosi táborban fogantak meg és kristályosodtak ki - mondta a politikus, emlékeztetve, hogy Tusványos az emberi kapcsolatok kiépítésében is sokat tett, kialakította azt a hálózatot a magyar-magyar, illetve magyar-román viszonyban, amely segített az egymás iránti megértés erősítésében.

Németh Zsolt utalt az időjárás-jelentésre, amely szerint a Kárpát-medencében szerdától hőségriadó lesz. Úgy vélte, Tusványos politikai hőségriadónak is alkalmas helyszín a beletörődés és a kiábrándulás ellen. "Úgy vélem, az elkövetkezendő egy évben szükség lesz arra, hogy fölébredjünk, hogy józanul, elkötelezetten és feltöltődötten legyünk képesek az előttünk álló kihívásokkal szembesülni" - utalt a politikus mindenekelőtt a magyarországi helyzetre.

A megnyitón bemutatták a Pro Minoritate című, negyedévente megjelenő folyóirat legutóbbi, tematikus számát, amely éppen a "bálványosi folyamat" húsz évéről közöl visszaemlékezéseket, tanulmányokat.

Németh Zsolt írására is emlékeztettek, aki felidézi: amikor húsz évvel ezelőtt, 1989 decemberében egy kézdivásárhelyi házibuliban néhányan elhatározták, hogy egy kis tábort szerveznek a magyar-román párbeszédről, akkor mindenre gondoltak, csak arra nem, hogy ennek a rendezvénynek még húsz éves jubileuma is lesz.

Az egyik tanulmány szerzője felvázolja a "bálványosi folyamat" különböző szakaszait, a zártkörű "bulitól" a bálványosi helyszín "kinövéséig" (emiatt kellett áthelyezni a tábort Tusnádfürdőre, s keletkezett a két helységnév összevonásából a Tusványos kifejezés). Emlékeztet arra, miként szálltak be támogatóként a tábor szervezésébe 1997-től gazdasági vállalkozók, s miként vált miniszteri találkozók színhelyévé is ez a fórum a Fidesz 1998-as kormányra kerülése után.

Orbán Viktor Fidesz-elnök beszéde a tábor utolsó napján hagyománnyá vált, e hétvégén is sor kerül e találkozására a tusványosi közönséggel. Az MTI nem hivatalos értesülései - a táborban keringő hírek - szerint nem kizárt, hogy szombaton Orbán Viktor Traian Basescu államfővel is találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.