Tóba dobták elrablói a kislányt?

Víztározóban keresik Madeleine-t

Brit búvárok keresik a tavaly tavasszal Portugáliában eltűnt skót kislány, Madeleine McCann holttestét egy víztározóban, miután egy ügyvéd olyan értesülést kapott alvilági forrásoktól, hogy a gyermeket elrablói a bűncselekmény után néhány nappal a tóba dobták.

2008.02.04 11:41MTI

A négyéves Madeleine-nek tavaly május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben a szülők a szállodától néhány méterre, baráti társasággal vacsoráztak. Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség szeptember elején a kislány orvos szüleit, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.

A Daily Mirror című brit napilap azonban hétfőn idézett egy portugál ügyvédet, aki elmondta: személyesen fizet egy brit búvárcsoportot, amely már a múlt hét vége óta kutat az üdülőteleptől 64 kilométerre lévő, helyenként 45 méter mély Arade tározóban a holttest után. A hat búvár napi hét órát dolgozik a mélyben, kézzel tapogatva a tó alját, mivel a zavaros vízben elmondásuk szerint szinte nulla a látótávolság. Marcos Aragao Correia, a portugál ügyvéd azt mondta a brit lapnak: forrásai annyit közöltek vele, hogy a kislány holttestét elrablói egy elhagyatott, erdős térséggel körülvett, zavaros vizű tóba dobták. Correia szerint a leírásnak megfelelő Arade tó "a legjobb hely" lehetett arra, hogy a gyermek földi maradványaitól Madeleine elrablói megszabaduljanak, mivel a tározót nem felügyelik, könnyen megközelíthető autóval és mély.

Az ügyvéd elmondta: már december elején azonosította a helyszínt a forrásai által közölt leírásból, és értesítette a portugál rendőrséget. A nyomozók azonban nem foglalkoztak a bejelentéssel, ezért maga lépett akcióba.

A kutatás napi 1200 fontba - több mint 400 ezer forintba - kerül, de Correia közölte: a költségektől függetlenül addig marad a helyszínen, ameddig szükséges. A keresés a tóból kiemelkedő megfigyelő torony környékére összpontosít. A parttól mintegy 5 méterre lévő toronyhoz gyalogút vezet, és Correia szerint a legvalószínűbb az, hogy innen dobhatták a holttestet a vízbe. A búvárok eddig egy öt méternél hosszabb műanyag zsinórt találtak a torony alján.

Az ügyvéd szerint ez is beleillik a képbe, hiszen "ha valaki egy holttestet dob a vízbe, ahhoz nyilván valamilyen nehezéket is hozzáköt". Madeleine McCann eltűnésének körülményeiről számos elmélet kering - az eddigi legelterjedtebb nézet az, hogy a szőke kislányt a kiterjedt marokkói gyermekszexipar megrendelésére rabolhatták el -, és nemrég egy fantomkép is nyilvánosságra került a feltételezett gyermekrablóról, ám a portugál rendőrség egyelőre hivatalosan továbbra is a szülőket tartja gyanúsítottnak.

Ez is megdőlni látszik azonban, miután Alipio Ribeiro, a portugál bűnügyi rendőrség országos igazgatója egy hétvégi interjúban elismerte: lehet, hogy "kissé elsietett" döntés volt az orvos házaspár meggyanúsítása. Gerry és Kate McCann az első pillanattól fogva "abszurdnak" minősít minden olyan feltételezést, hogy bármi közük lenne gyermekük eltűnéséhez.

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.