Az év vége előtt elkészülhet a védő vakcina

Vírus: Mexikóban 19-re emelkedett halálos áldozatainak száma

Mexikóban 19-re emelkedett a H1N1 vírus halálos áldozatainak száma - jelentette be helyi idő szerint szombaton este a mexikói egészségügyi miniszter.

2009.05.03 09:54MTI

José Ángel Cordova beszámolója szerint az új vírus okozta halálesetek száma hárommal emelkedett, s a megerősített fertőzések száma 454-re nőtt, fél nap alatt csak 11-gyel gyarapodott.
 
A miniszter szombat délelőtt még arról beszélt, hogy stabilizálódni látszik az új vírus okozta influenzajárvány Mexikóban, arra utalva, hogy akkor még nem nőtt a halálos áldozatok száma, csak közel félszáz újabb fertőzést erősítettek meg. Szombat esti sajtóértekezletén Cordova mindenesetre úgy vélekedett, hogy csökkenni látszik a súlyos esetek száma. Összesen 1303 gyanús esetet vizsgáltak, s ebből 473-ban sikerült izolálni az új vírust. 

A fertőzéseket elsősorban a fővárosban és körzetében, illetve a szomszédos mexikói államban észlelték, összesen eddig 18-ban. A 19 halálos áldozat közül 14 nő, hatan-hatan a húszas, illetve a harmincas éveikben jártak. Cordova annak a véleményének adott hangot, hogy még az év vége előtt rendelkezésre állhat védőoltás az új vírus ellen. 

Az új influenzavírusnak eddig húsz ember esett áldozatul, egy egyesült államokbeli eset kivételével valamennyien Mexikóban haltak meg.

A nemzetközi szervezetek szükségtelennek tartják a sertéskereskedelmet korlátozó intézkedéseket

Négy nemzetközi szervezet is arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az új H1N1 vírus nem jelent kockázatot a sertéshúsból készített termékek fogyasztására, természetesen a szokásos élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség újabb óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelmet érintően. 

A közlemény válasz arra, hogy mintegy 15 ország, köztük Oroszország és Kína korlátozta több amerikai államból a sertéstermékek behozatalát. Indonézia, Ukrajna, a Fülöp-szigetek és Szerbia az A/H1N1 vírus fertőzési gócpontjaiból tiltotta be a sertéstermékek behozatalát. A nemzetközi szervezetek ugyanakkor arra szólították fel az állategészségügyi hatóságokat, hogy működjenek együtt az egészségügyi szervezetekkel, tájékoztassák azokat a sertéstelepeken tapasztalt esetleges szokatlan megbetegedésekről. 

A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.