Újraszámlálják a szavazatokat

Halálos áldozata is van a tüntetéseknek - lángokban áll a moldovai parlament épülete!

Lángokban áll a moldovai parlament egy része - jelentette kedden a késő délutáni órákban egy orosz hírügynökség. A moldovai televízió úgy tudja: egy nő bennrekedt, és halálra égett az épületben.

2009.04.07 18:33MTI

Halálos áldozata is van a keddi chisinaui zavargásoknak: egy nő meghalt a parlament lángokban álló épületében - jelentette a moldovai központi televízió.

Újraszámlálják a szavazatokat

A moldovai hatóságok megállapodtak kedden az ellenzék vezetőivel a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálásában - jelentette az orosz RIA hírügynökség, a moldovai elnöki hivatal egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva.

A liberális ellenzék vitatja a választások nagy kommunista győzelmet mutató előzetes eredményét, és csalást emleget, noha az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és más nemzetközi szervezetek megfigyelői szerint a moldovai parlamenti választások összességükben megfeleltek a nemzetközi normáknak.

Az ellenzék nagy tüntetést szervezett kedden Chisinauban, hogy új választásokat kényszerítsen ki.

A tüntetők feldúlták a parlament és az elnöki hivatal épületét.

Tombol a tűz.

Az Interfax jelentése szerint a tízemeletes épület első és második emeletén tombol a tűz. A tüntetők és a bámészkodók tömege miatt a tűzoltóautók nem tudják megközelíteni a helyszínt, és megkezdeni az oltást.

A nagy kommunista győzelmet mutató választási eredmények ellen tiltakozó tüntetők tömege teljesen körülvette, illetve hatalmába kerítette a parlament és az elnöki hivatal épületét. Gheorghe Papuc moldovai belügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy a tüntetők - megfogalmazása szerint alkoholos állapotban lévő huligánok, vandálok - teljesen szétdúlták a parlament és az elnöki hivatal épületét, kihurcolnak az épületekből és felgyújtanak mindent, amit érnek.

Mindazonáltal azt állította, hogy a rendőrség ellenőrzése alá vonta a zavargásoktól dúlt Chisinaut.

Moszkva és az EU aggódik

Solana felszólította a kommunisták választási győzelmét kétségbe vonó tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, és arra intette a hatóságokat, hogy engedélyezzék a békés tüntetéseket. Elfogadhatatlannak nevezte brüsszeli nyilatkozatában az állami épületek ellen alkalmazott erőszakot, arra utalva, hogy a chisinaui tüntetők megrohanták az elnöki hivatal és a parlament épületét.

Moldova az egyik ama hat egykori szovjet tagköztársaság közül, amelyekkel az EU az eddigieknél szorosabb együttműködés új programját akarja elindítani májusban esedékes prágai csúcsértekezletén.

"Oroszországot nyugtalanítja a Moldovában kiprovokált erőszak" -
idézte Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettest az orosz Interfax hírügynökség. Karaszin nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy szinte minden nemzetközi megfigyelő meglehetősen kedvező véleményt alkotott a kommunisták győzelmét hozó vasárnapi választások lebonyolításáról.

"A moldovai ellenzék a tüntetések folytatására szólítja fel híveit mindaddig, amíg nem írnak ki az országban új törvényhozási választásokat" - jelentette ki kedden a főváros, Chisinau polgármestere. Dorin Chirtoaca, aki egyben az ellenzéki Liberális Párt alelnöke is, közölte újságírókkal: a moldovai ellenzék nemzetközi szervezetekhez fordult azzal a kéréssel, hogy ne ismerjék el a vasárnapi parlamenti választások eredményét, amely szerint a hatalmon lévő kommunisták abszolút többséget szereztek a törvényhozásban.

Az olasz ANSA hírügynökség jelentése szerint a chisinaui ellenzéki tüntetők azt skandálják, hogy "be akarunk lépni Európába, egyesülni akarunk Romániával".

A tudósítás szerint a román média egyes szervei olyan hírt kezdtek terjeszteni, amely szerint Voronin elnök távozott Moldovából.

A moldovai elnöki hivatal sajtóosztálya által kiadott legújabb közlemény szerint viszont az államfő részt vesz Chisinauban a kormány rendkívüli ülésén, amelyen a fővárosban kialakult helyzetet vitatják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.