16 halott

Nincs túlélője az Északi-tengeren történt helikopter-balesetnek

Nincs túlélője a skót partok előtt szerdán történt helikopter-balesetnek: az Északi-tengerbe zuhant légi jármű mind a 16 utasa életét vesztette.

2009.04.02 16:48MTI

Nyolc holttestet csütörtök reggelre a szárazföldre szállítottak, a másik nyolc után még folyik a kutatás, de egy rendőrségi illetékes fogalmazása szerint már nem mentés folyik, hanem a még vízben lévő tetemeknek és a helikopter roncsainak a megtalálása a cél.

A Super Puma típusú helikopter szerdán egy tengeri olajkitermelő-platformról szállított volna Skóciába 14 munkást. A gépet két pilóta vezette. A helikopter a kora délutáni órákban a partoktól 26 kilométerre a tengerbe zuhant, majd gyorsan elsüllyedt. Az időjárási viszonyok kedvezőek voltak. Az északi-tengeri olajkitermelő platformok dolgozóit a hetvenes évek óta helikopterrel szállítják a létesítményekre és vissza a szárazföldre.

A szerdán szerencsétlenül járt helikoptert a BP energiavállalat megbízásából a Bond Offshore Helicopters brit cég üzemeltette. Szóvivője közölte: a szerencsétlenség ellenére nem vonják ki a Super Pumákat a forgalomból, és együtt kívánnak működni a BP szakembereivel, hogy visszaszerezzék a társcég bizalmát, miután a BP felfüggesztette a szállító vállalat szolgáltatását. A francia gyártmányú, légzsákokkal is felszerelt Super Puma katonai és polgári célú használata viszonylag elterjedt a világon. Egy éve Brazília partjainál zuhant a tengerbe egy ugyancsak olajmunkásokat szállító Super Puma, majd tavaly nyáron egy ugyanilyen típusú venezuelai katonai helikopter Bolívia területén csapódott földbe. Mindkét balesetben öten-öten haltak meg.

Februárban a mostani szerencsétlenség térségében ugyancsak 18 emberrel a fedélzetén lezuhant egy Super Puma, de akkor sikerült az összes utast kimenteni. Az Északi-tengeren a Skóciától északra lévő Shetland-szigeteknél 1986-ban egy Chinook amerikai gyártmányú helikopter zuhant a tengerbe, 45 ember halálát okozva.

Ezt követően fokozták a biztonsági intézkedéseket: az olajplatformokon dolgozókat szimulátorokban képzik ki, hogy mi tegyenek vészhelyzet esetén. Emellett vízhatlan védőruhával, vészjelző rakétákkal és olyan eszközökkel is ellátták őket, amelyek a víz felszínén tartják őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.