Tengeri kel, Bakewell torta

Biolazac Skóciából, báránykaraj Walesből - Jamie Oliver visszafogott menüje a G20 vendégeinek

Egyszerű ételeket ígért a világ egyik legnépszerűbb tévés szakácsa, Jamie Oliver a londoni G20 csúcstalálkozó neves vendégeinek: a bankett ételsorában valóban a szigetország hagyományos fogásai lesznek a főszereplők, ám a köretekkel való érdekes párosítás mintegy "megemeli" a menüt.

2009.04.01 17:26MTI

Jamie Oliver főz a 20 legnagyobb fejlett és fejlődő ország (G20) londoni csúcstalálkozóján az állam és kormányfőknek, valamint partnereiknek egyaránt.

A kísérőknek szóló, Downing Street-i vacsorára Sarah Brown, a brit miniszterelnök felesége hívta meg az állam és kormányfők partnereit - köztük Michelle Obamát - valamint művésznőket, üzletasszonyokat, illetve olyan hírességeket, mint J. K. Rowling, a Harry Potter könyvek szerzője. A menüsort Jamie Oliver tervezte, de volt abba némi beleszólása a brit kormányfőnek, Gordon Brownnak is: amint azt a The Times közölte, Brown el akarta kerülni a tavalyi japán G8 csúcs malőrjét, amikor 18 fogásos vacsorát tálaltak a nemzetközi élelmiszerválság hatásait elemző meghívottaknak.

A G20 bankettjén az előétel skót biolazac lesz, tengeri kellel, tengeri köménnyel és hagyományos ír kenyérrel tálalva. A főétel Észak-Walesből származó bárány sütve, kiflikrumplival és erdei gombával körítve, és mindezt mentaszósz teszi pikánssá. A desszert a híres hagyományos angol sütemény, a Bakewell torta, amelyet mandulával és dzsemmel tölt meg Jamie, és vaníliaszósszal tesz még szaftosabbá. A vegetáriánusokra is gondoltak a szervezők, mint manapság minden vacsorán: kecskesajtot és lestyános krumpligombócot tálalnak a húsevés ellenzőinek.

A szolid menü alapeszméje az volt, hogy minőségi nagy-britanniai alapanyagokat használjanak fel, kerülve minden gasztronómiai különcséget.

A csúcs résztvevőinek az ételeket Jamie Oliver Fifteen (Tizenöt) nevű éttermének fiatal alkalmazottai szolgálják fel. Az éttermet azért alapította évekkel ezelőtt Oliver, hogy hátrányos helyzetű fiatalokon segítsen és bebizonyítsa, megállják a helyüket egy magas követelményeket támasztó ínyencétteremben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.