"Kell a francnak a válságotok!"

Káosz készül? Több ezres tüntetés, hamis rendőregyenruha, páncélozott rohamjármű Londonban

Több ezer tüntető gyűlt össze szerdán London pénzügyi központjában, a másnapi G20-csúcstalálkozó és a bankok ellen tiltakozva.

2009.04.01 14:14MTI

A 3-4 ezres tömeg a Bank of England - a brit jegybank - előtt gyülekezett. A tiltakozók a "Rohanjátok meg a bankokat", illetve - a bankároknak címezve - a "Szégyelljétek magatokat" jelszavakat skandálták.

A tüntetésen radikálisabb tartalmú szórólapokat is terjesztettek. Ezek egyike azt javasolja, hogy ha valaki "egy kis melegségre vágyik a hitelválság közepette", akkor égessen el máglyán egy bankárt. Más transzparensek oldottabb üzeneteket hordoztak. Sokan emeltek magasba LOL feliratú táblákat; ez a "Hangosan nevetek rajtatok" angol kifejezés internetes közösségi fórumokon és sms-üzenetekben használatos rövidítése.

A rendőrség London belvárosában feltartóztatott egy páncélozott járművet, amelyben nyolcan utaztak. A kocsiban hamis rendőregyenruhákat is találtak. A jármű utasait az uniformis jogtalan birtoklása címén őrizetbe vették. A tüntetésekre a Scotland Yard hetek óta készült; szerdán ötezer rendőr állt készenlétben Londonban, rendbontások esetére.

Előzetes londoni sajtóbeszámolók szerint a rendőrségi hírszerzés már hetekkel a 19 legnagyobb ipari és fejlődő ország, valamint az EU képviselői alkotta G20-csoport csütörtöki londoni csúcstalálkozója előtt "példátlan mértékű" előkészületi aktivitást észlelt anarchista és kapitalizmusellenes csoportok körében, és olyan, korábbi zavargások során hírhedté vált szerveződések is megjelentek a színen, amelyek évek óta nem hallattak magukról.

A Scotland Yardnál töröltek minden eltávozást erre a hétre. A Bank of England szerdai "ostromát" a "Holtak kormánya" (Government of the Dead) nevű anarchista csoport szervezte. A tüntetésen délutánig komolyabb összecsapások nem voltak, bár egy-egy helyen kialakultak hevesebb lökdösődések a sorfalat alkotó rendőrökkel, és néhányan megsérültek.

A Cityben - a londoni pénzügyi központban - számos üzlet ablakait bedeszkázták a tulajdonosok, a városrészben működő pénzügyi intézmények vezetése és a City rendőrsége pedig részletes magatartási ajánlásokat állított össze az alkalmazottaknak a bajok elkerülésére. Sok bank utasításba adta például, hogy alkalmazottai ne viseljenek öltönyt az utcán, elkerülendő az antikapitalista tüntetők támadásait.

Számos üzleti találkozót töröltek, a rendőrség pedig azt tanácsolta, hogy ha lehetséges, a banki alkalmazottak csütörtökön inkább maradjanak otthon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.