A függetlenség napján újra megnyílhat

Újra látogatható az amerikai Szabadság-szobor koronája

Július 4-én, a függetlenség napján újra megnyílhat a látogatók előtt a szabadságot és demokráciát jelképező New York-i Szabadság-szobor 2001. szeptember 11. óta zárva lévő koronája - jelentette be Ken Salazar belügyminiszter.

2009.03.25 11:40MTI

A terrortámadás után biztonsági megfontolásokból bezárt Szabadság-szobor múzeumi részét, valamint a szobor talapzatához tartozó kilátót 2004-ben újra megnyitották a látogatók előtt, ezen a ponton túl azonban azóta is tilos a bejárás.
 
"Mindent megteszünk, amit csak tudunk" - mondta Salazar a korona esetleges megnyitását firtató kérdésekre válaszolva. "Elképzelhető, hogy egy kisebb csoport előtt megnyitjuk" - tette hozzá. 

Salazar szerint a minisztérium egy jegy- vagy sorsolási rendszer alkalmazásával adna lehetőséget kisebb csoportok számára, hogy a július 4-i nap folyamán feljussanak. 

Anthony Weiner New York-i demokrata képviselő, a korona megnyitásának egyik fő támogatója, üdvözölte a lehetőséget. "Nem is jut eszembe jobb születésnapi ajándék a nemzetünk számára. Lady Liberty koronájának újbóli megnyitása egy alapvető New York-i és amerikai élmény visszaállítása" - mondta a politikus. 

Hozzátette: a látványosság megnyitása New Yorkban és a szomszédos New Jerseyben is erősítené a turizmust. Az amerikai nemzeti parkszolgálat azért döntött a korona bezárása mellett, mert a palástot viselő, fáklyát tartó nőszobor magasabb részeibe való feljutás mindössze egy keskeny lépcsőre korlátozódik, amelynek csak egyik oldalán van kapaszkodó. Vészhelyzet esetén pedig nincs más gyors kivezető út. 

"Ha több száz ember tartózkodik ott és valamiféle baj adódik, sok emberrel tudnának gyorsan végezni" - mondta Salazar. A miniszter vár egy április 15-ig elkészülő jelentésre, amely a korona újbóli megnyitásának biztonsági kockázatait és a megvalósíthatóságot elemzi. 

A Franciaországtól 1886-ban ajándékba kapott, Lady Libertyként is emlegetett szobor látogatottsága az utóbbi nyolc évben esett, mostanában azonban újra nő az érdeklődés. 2007-ben az egy évvel korábbi 2,5 milliót meghaladva 3,2 millió látogatója volt, 2000-ben ez a szám még elérte a 3,6 milliót - számolt be a parkszolgálat. 

A látogatók koronához való felengedése csak egy lépés Salazar saját maga által ambiciózusnak tartott Amerika látképe nevet viselő tervében. A képviselőház elé szerdán kerülő törvényjavaslata "egyike az utóbbi 50 év legjelentősebb törvényjavaslatainak, már ami a nagyra becsült kincseinket érinti" - mondta Salazar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.