Nem adják fel szülők

Újrainduló kampány Madeleine felkutatására

Újabb kampányt indítanak a Portugáliában csaknem két éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann szülei a gyermek felkutatására, abban a reményben, hogy a helybeliek közül valaki érdemi információval szolgál.

2009.03.24 18:24MTI

Az idén hat éves Madeleine-nek 2007. május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. 

A kislány - két kisebb testvérével - a szállodai szobában aludt, miközben a szülők az épülettől nem messze, baráti társasággal vacsoráztak. Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kísérte, különösen azután, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben. A gyanúsítást ugyan tavaly nyáron - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a gyermeknek azonban azóta sem lelik nyomát. 

Időközben a világsajtó figyelme is egyre lanyhul, már a brit lapok is meglehetősen ritkán foglalkoznak a témával. Madeleine ügye, amely korábban folyamatosan az első oldalakon szerepelt, szinte eltűnt az újságokból. A szülők - a BBC keddi beszámolója szerint - most újabb, az eltűnés környékére összpontosító, figyelemfelhívó kampányba kezdenek a következő két hétben. A házaspár tízezer portugál nyelvű szórólapot készíttetett; ezeket Praia da Luz tágabb környezetének lakosságához juttatják el közvetlenül.
 
Emellett köztéri óriásplakátokon és tömegközlekedési járművekre elhelyezett hirdetéseken is emlékeztetik a helyieket Madeleine-re. A kislány felkutatására létrehozott alap, a Find Madeleine Fund közleménye szerint a korábbi időszakban a fő hangsúly a nemzetközi felhívásokon volt, a helyi lakosság körében azonban nem folyt kellő intenzitású információgyűjtés.

Az alap szerint "szinte biztos", hogy a helybéliek közül valaki tud olyan életfontosságú adattal szolgálni, amelynek révén Madeleine visszakerülhet szüleihez. A brit sajtó az év elején olyan értesüléseket közölt, hogy a szülők megbízása alapján a Scotland Yard volt detektívjeiből, valamint a brit belső és külső elhárítás (MI5, MI6) egykori ügynökeiből álló, 12 fős csapat keresi a gyermeket, erről a kutatási próbálkozásról azonban azóta sincs újabb hír. McCannék először egy spanyol magándetektív-irodát bíztak meg a kislány fellelésével, de a Metodo 3 nevű cég - miután a Madeleine-alap 300 ezer fontot (csaknem 100 millió forintot) kifizetett neki - teljes kudarcot vallott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.