Svájci és osztrák lapok a bejelentéstől

Svájci lap: Gyurcsány nem tudta kiheverni a hazugságbeszédét

Bármi volt is Gyurcsány Ferenc 2006-os hazugságbeszédének a célja, szavahihetőségét akkor súlyos csapás érte, amit többé nem is tudott kiheverni - írta A hazugságbeszéd átka című kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung tekintélyes svájci lap hétfői számában.

2009.03.23 11:30MTI

A szerző szerint a lemondását váratlanul felajánló kormányfő most nem hazudott, amikor arról beszélt, hogy ha a változásokhoz szükséges stabil parlamenti többségnek ő maga az akadálya, akkor meg akarja szüntetni ezt az akadályt. "A keserű igazságot mondta ki, mert valóban akadályt jelent a személye, akárcsak ellenfeléé, a Fideszt vezető Orbán Viktoré. A kormányfő ezúttal levonta a konzekvenciákat, nem úgy, mint a hazugságbeszéd idején" - vélekedett a kommentátor. 

Rámutatott, hogy a gazdasági és a pénzügyi válság különösen keményen sújtja Magyarországot, jóllehet az ország gazdasága már korábban is rossz állapotban volt. Nemcsak a kormány költekezett túl az erején, hanem sokan eladósodtak, amikor valutahitelért lakást és autót vásároltak. 

Tavaly októberben csak az Európa Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi segítségével lehetett elkerülni az államcsődöt. A kikötések, amelyeket az országnak most teljesítenie kell, szigorúak. 

"De Izlandtól és Lettországtól eltérően, ahol a kormányok a globális pénzügyi és gazdasági válság hatására omlottak össze, Gyurcsány vesztét a hazugságbeszéd politikai következményei okozták. A miniszterelnöknek végül már alig volt támogatottsága a lakosság részéről"
- jegyezte meg a tekintélyes lap. 

Az újság szerint az ország politikailag sincs jó állapotban. Egyre szaporodnak a romákhoz tartozók elleni halálos támadások és a neonáci csoportok felvonulásai a kisebbség lakta településeken. A Szlovákiával fenntartott kapcsolatok mélyponton vannak. Mindenekelőtt azonban az ország két kiengesztelhetetlen táborra szakadt, részben annak a szelíd átmenetnek a következményeként is, amely húsz évvel ezelőtt a kommunizmusból a demokráciába vezetett. Mindkét blokk, az egyik oldalon a szocialistákkal, a másikon a Fidesz-szel, kérlelhetetlenül és kíméletlenül hadakozik a másik ellen. Gyakran az ország érdekei elé helyezik pártpolitikai és taktikai megfontolásaikat.

Így valószínűleg Gyurcsány lemondását a szocialisták arra irányuló kísérleteként is lehet értelmezni, hogy egy új kormányfővel és nagyobb parlamenti támogatottsággal időt nyerjenek - vonta le a következtetést a Neue Zürcher Zeitung jegyzetírója, magyarázatul hozzátéve, hogy a baloldalnak semmiféle esélye sem lenne, ha most írnák ki az új választást, ahogy a Fidesz követeli. 

Ám egy új miniszterelnökkel sem változna meg minden csak úgy magától. Kompromisszumkészség és együttműködés nélkül a válságot nem lehet leküzdeni. De hogy erre a két tábor egymással haragban álló politikusai készek lennének, az bizony a csak külső pénzügyi segítséggel elhárított államcsőd okozta sokk ellenére is kétséges. A világlap egyébként címoldalon, Gyurcsány Ferenc fotójával illusztrált, Magyarország kormánya az összeomlás előtt című tudósításban számolt be a hétvégi eseményekről. 

Szintén nagy teret szentelt a magyar belpolitikai fejleményeknek a Der Standard liberális osztrák lap, amely Gyurcsány megy és maradni akar címet adta budapesti tudósításának.

Az újság munkatársa a véleményoldalon megjelent kommentárjában ironikusnak nevezte, hogy Gyurcsány bukása pont egy olyan beszéddel kezdődött, amelyben az igazat akarta elmondani, de azt senki sem óhajtotta meghallani. 

A kormányfő népszerűsége a feneketlen mélységbe zuhant, de ő mégsem gondolt a távozásra. Talán ki is húzta volna a 2010-es választásig, ha nem szól közbe a válság. Kitérve a Gyurcsány által februárban beterjesztett intézkedéscsomag minden oldalon kifogásokba ütköző fogadtatására, a cikkíró megjegyezte: végül már sem a miniszterelnök, sem az általa vezetett szocialisták nem látták értelmét a további pepecselésnek. 

"Az mindazonáltal meglepte a politikai megfigyelőket, hogy a lelépés ilyen hamar bekövetkezett" - fűzte hozzá. Megítélése szerint tartani lehet attól, hogy Gyurcsány lemondása csupán a legenyhébb példája annak, hogy a válság miképpen változtatja meg a politikai játékszabályokat. Utalva a felvett hitelek feltételeire, azt írta, hogy Magyarország nem csak a legsúlyosabb recesszió előtt áll, hanem még takarékoskodnia is kell. A főképpen a szociális kiadásokat kurtító megtakarításokkal párosuló, az alapokat megrázó gazdasági válság az eddig legkeményebb kihívás elé állítja a magyar demokráciát - magyarázta.

Az újság megszólaltatta Bayer József politológust, aki egyebek között elmondta, hogy Gyurcsányra az utóbbi időben már minden oldalról nyomás nehezedett. Szembesülnie kellett azzal, hogy a lakosság sokat nem fogadott el reformjavaslatai közül, és hogy nem tudta meggyőzni programjáról az embereket. 

A konzervatív Die Presse budapesti tudósítója szerint a kormányfő visszalépése sokak számára nem okozott meglepetést, a döntés már jó ideje a levegőben lógott. Rámutatott, hogy hajlíthatatlan magatartásával Gyurcsány a politikai senkiföldjére manőverezte magát, és a legvégsőkig kitartott amellett, hogy a súlyos gazdasági válságot radikális szociális megszorítások nélkül is meg lehet oldani. 

Az ellenzék ezzel szemben már régóta azon a véleményen van, hogy a krízis leküzdése radikális reformokat követel. Gyurcsány lemondásával esély nyílt arra, hogy szakértői kormány alakul, amely drasztikus takarékossági kurzust vezet be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.