62 szavazat 53 ellenében

A homoszexuális párok Dániában is örökbe fogadhatnak gyerekeket

Mostantól Dániában is örökbe fogadhatnak dán és külföldi gyerekeket homoszexuális párok is, miután a törvényhozás kedden jóváhagyta az erre vonatkozó indítványt.

2009.03.17 18:41MTI

Parlamenti közlés szerint a törvényjavaslatot, amelyet a homoszexualitását nyíltan vállaló Simon Emil Ammitzboll független képviselő terjesztett be, a honatyák csekély többséggel, 62 szavazattal 53 ellenében fogadták el, 64 távollévő mellett.

A vitatott lépést ellenezte a kormányon lévő liberális-konzervatív koalíció és parlamenti szövetségesük a szélsőjobboldali Dán Néppárt is.

A liberálisok azonban megengedték, hogy képviselőik lelkiismeretük szerint döntsenek, így heten az ellenzéki Szociáldemokratákkal és a Szocialista Néppárttal együtt szavaztak. Dánia 1989 októberében, a világon elsőként engedélyezte, hogy meleg párok polgári eljárásban házasságot kössenek, s a mesterséges megtermékenyítés, valamint az örökbefogadás kivételével ugyanolyan jogaik legyenek, mint az ellenkező nemű pároknak. A konzervatív párti Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter jelképesnek, egyúttal értelmetlennek minősítette az új törvényt, mondván, hogy a dán örökbefogadási ügynökségekkel együttműködő országok egyike sem fog hozzájárulni, hogy homoszexuális párokhoz kerüljenek az örökbe adott gyermekek.

Álláspontját nem osztja az ellenzék, köztük Ammitzboll sem, akinek meggyőződése, hogy "a dolgok változnak, és a Dél-afrikai Köztársaság például az utóbbi időben már nyitottnak mutatkozott" az ilyen ügyekben. Elképzelése szerint a homoszexuális párok örökbefogadási jogáról néhány éven belül több országgal is kétoldalú megállapodást lehet majd kötni.

Ammitzboll emlékeztetett rá, hogy a hat éve hasonló törvényt elfogadó Svédországban "a tapasztalatok szerint a homoszexuális pároknak nem támadt gondjuk külföldi gyerekek örökbefogadásával". 2008 júniusa óta Norvégiában is örökbe fogadhatnak gyereket a meleg párok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.