Nem állt a helyzet magaslatán a rendőrség?

Egyre több kérdés a brutális winnenden-i lövöldözés után!

Egyre több a kérdőjel az elmúlt heti, összesen 16 halálos áldozatot követelő winnendeni katasztrófa után - A hatóságok elsősorban a merénylet indítóokaira igyekeznek választ találni.

2009.03.15 12:35MTI - Fotó: MTI

Szakértők szerint mindez azt valószínűsíti, hogy a rendőrség a szerdán elkövetett ámokfutó merénylet nyomozása során - eddig legalábbis - egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán.

A baden-württembergi hatóságok előbb azt az általuk korábban bejelentett, állítólagos nyomozati eredményt voltak kénytelenek cáfolni, hogy a merénylő, a brutális vérfürdő után önmagával is végző 17 éves Tim Kretschmer előre jelezte volna tette elkövetésének szándékát az interneten.

A rendőrség ugyanis később kiderítette, hogy mégsem eredeti, hanem meghamisított internetes üzenetről van szó. Vasárnapra pedig az a másik fő "bizonyíték" vált kérdésessé, hogy a tettes korábban állítólag pszichiátriai kezelés alatt állt.

A rendőrség korábban azt állította: Tim Kretschmert 2008-ban depresszió miatt a helyi pszichiátriai intézetben több alkalommal is kezelték, sőt a kezelésnek folytatódnia kellett volna, de a 17 éves fiatal nem jelent meg.

A hét végén viszont a merénylő szülei nyilatkozatban cáfolták ezt, azt állítva, hogy fiuk soha nem szenvedett depresszióban, s egyetlen alkalommal sem kapott ilyen jellegű kezelést.

Mindenesetre a nyomozás ezekben a kérdésekben is folyik, mint ahogy más területeken is, s a hatóságok elsősorban a merénylet elkövetésének indítékaira igyekeznek választ találni.

Ezzel párhuzamosan egyre erősebbek a viták arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként lehetne megelőzni, illetve megakadályozni a hasonló ámokfutó merényleteket, amelyekből Németországban az elmúlt években több is volt.

Az álláspontok, illetve a javaslatok sokféleségét jelzi, hogy miközben Angela Merkel kancellár egy vasárnapi rádiónyilatkozatban felvetette a fegyvertartás szigorításának lehetőségét, belügyminisztere, Wolfgang Schauble egy sajtóinterjúban óvott mindenféle "elhamarkodott" törvényjavaslatról.

A miniszter szerint időre van szükség annak megfontolt elhatározására, hogy melyek lennének a leghelyesebb lépések. Emellett elkezdődött egy sajátos "értékvita" is.

A kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió(CDU) több magas rangú politikusa vasárnap felvetette, hogy az iskolai és az otthoni nevelésben egyaránt nagyobb súlyt kellene helyezni olyan alapvető értékekre, mint a fegyelem, a szorgalom, az udvariasság és a tolerancia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.